Search

Büro 24/7 izbor najzanimljivijeg u Noći muzeja

Büro 24/7 izbor najzanimljivijeg u Noći muzeja

Što pogledati u devetoj Noći muzeja?

Ta divna muzejska noć kojoj iz godine u godinu raste popularnost i broj posjetitelja, i ove će se godine održati posljednjeg petka u siječnju, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva. Ovoga petka, 25. siječnja, imat ćete prilike izgubiti se u mnoštvu muzeja i zbirki umjetnosti od 18 sati do 1 sat iza ponoći, a osim atraktivnih izložbi, moći ćete sudjelovati na brojnim radionicama, koncertima, promocijama knjiga, pogledati filmove, družiti se s umjetnicima... Ove godine sudjeluje više od 180 muzeja, galerija i ustanova u kulturi, u 100 hrvatskih gradova i mjesta, i naravno, ulaz je besplatan. Donosimo vam kraći pregled kroz najzanimljivija događanja.

U jednom od najatraktivnijih izložbenih prostora, Gliptoteci HAZU, otvoriti će se retrospektivna izložba sjajnog hrvatskog kipara Marijana Kockovića (1923. - 1991.) uz nastup jazz pjevačice Maje Grgić s početkom u 20h.

Noć muzeja

Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 2, Zagreb

Uz stalni postav Zoološke i Mineraloško-petrografske zbirke, Hrvatski prirodoslovni muzej u Zagrebu pripremio je i bogati popratni program. U 21h počinje modni performans XD Xenia-Design uz izložbu Suture,strukture,teksture ... Fosili kao inspiracija u modnom dizajnu nakon čega slijedi muzejski party uz nastup grupe Cinkuš i predgrupe VIS Baden Baden.

Noć muzeja

Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1, Zagreb

U Umjetničkom paviljonu traje izložba „Praška četvorica“ koju vrijedi pogledati. Praška četvorica neformalni je naziv za četvoricu slikara, generacijskih prijatelja koji su se formirali u Pragu tijekom i neposredno nakon Prvog svjetskoga rata. Riječ je o Milivoju Uzelcu, Marijanu Trepšeu, Vladimiru Varlaju i Vilku Gecanu. S više od 100 slika, crteža i grafika izložba tematizira najvažnije formativne godine Praške četvorice, protagonista modernističkih, osobito ekspresionističkih, strujanja. Posebno za ovu priliku na jednom mjestu okupljena su djela iz zbirki značajnih hrvatskih i inozemnih muzeja i galerija te privatnih kolekcija.

Noć muzeja

Umjetnički paviljon, Trg kralja Tomislava 22, Zagreb

Odličan raznovrstan program otkrili smo u Muzeju automobila Ferdinand Budicki; da ovaj muzej postoji u Zagrebu, i ovo je njihov prvi javni nastup u velikom stilu. Istovremeno će se u bivšoj tvornici Pluto događati mnogo toga zanimljivog, između ostalog; prezentacija monografije Bešte, ljudi – ide auto, povijest automobilizma u Hrvatskoj 1898.-1945. i razgovori s Danilom Šerbedžijom i Davorom Šišmanovićem o snimanju istoimenog dokumentarnog filma, zatim izložba Povijest automobilizma u Hrvatskoj 1898. - 1989. kroz fotografiju, video prezentaciju i predavanje, izložba 50 starodobnih automobila, motora i bicikla, izložba muzejskog namještaja od recikliranih automobila, Light Art by Gordana i Zorislav Šojat, radionica izrade modela automobila u glini kipara Ivana Fiolića, restauracija automobila Messerschmitt i modna revija na temu retro odjeće te kasnije druženje uz jazz i swing te kuhano vino.

Noć muzeja

Muzej automobila Ferdinand Budicki, Ulica kneza Ljudevita Posavskog 48, Zagreb

U Muzeju suvremene umjetnosti još uvijek traje retrospektivna izložba jednog od naših najznačajnijih živućih suvremenih konceptualnih umjetnika Mladena Stilinovića 'Nula iz vladanja', ali i izložba arhitektonskog opusa našeg avangardnog i nadrealističkog slikara Josipa Seissela. Julijana Matanović predstavit će svoju novu knjigu sumnja.strah@povijest.hr, a moći ćete pogledati žonglersku predstavu za djecu te predstavu kazališne udruge Kufer 'Latinovicz, povratak'.

Noć muzeja

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 17

U Zbirci Richter MSU-a moći ćete vidjeti novu site-specific instalaciju 'SintArt03' suvremenog umjetnika Silvia Vujčića, uz susret i razgovor s umjetnikom od 20h do 21h. Ovu zanimljivu instalaciju umjetnik razvija procesima kristalizacije kofeina u kojima nastaju pravilni geometrijski oblici. Silvio Vujičić kemijskim procesima mijenja strukturu medija koji u novoj kristalnoj formi sadržava prividnu matematičku sigurnost, istu onu koju je Vjenceslav Richter često dovodio u pitanje u svojim istraživanjima o mogućnostima sinteze.

Noć muzeja

Zbirka Richter, Vrhovec 28, Zagreb

Muzej za umjetnost i obrt je uz izložbe;  Željko Badurina: Insajder, Suvremeni umjetnici u stalnom postavu MUO i Hrvatska fotografija okom Petera Knappa pripremio zanimljive fotografske radioniceFoto laboratorij, Razvijanje filmova i izrada c/b fotografija u tamnoj komori na aparatima za povećavanje, Snimanje portreta i modnih fotografija u modernom foto studiju uz korištenje digitalnih fotoaparata i flash rasvjete, Portretiranje posjetitelja i Digitalna obrada fotografija, a večer će završiti koncertom Trio Gitara – Lovro Peretić, Nikica Polegubić, Natan Zlodre.

Noć muzeja

Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10, Zagreb

Institut za suvremenu umjetnost u Zagrebu otvoriti će izložbu video radova mladog umjetnika Marka Markovića uz live projekciju umjetnikovog performansa iz New Yorka. U dvorcu Veliki Tabor u Hrvatskom zagorju biti će organizirano kostimirano stručno vodstvo izložbom Tajanstvena gotika uz koncert glazbenica Gorane Šragalj na flauti i Biserke Krčelić na harfi. U dubrovačkom domu Marina Držića će u sklopu stalnog postava bit će predstavljeni novi eksponati, genealoško stablo Držića i tlocrt grada Dubrovnika iz Držićevog doba. U splitskoj galeriji Ivana Meštrovića bit će predstavljena izložba Meštrović kod Rodina: Hrvatska ekspresija, koju su pripremili Muzeji Ivana Meštrovića u suradnji s Muzejom Rodin iz Pariza. U galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku u tijeku je 23. Slavonski Biennale, a simbolički početak Noći muzeja bit će otvorenje prve faze stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar.  

Pripremila: Tina Kovačiček
Foto: Đuro Janeković, PR muzeja

više