Search

Ulice New Yorka ukrašene portretima

Ulice New Yorka ukrašene portretima

Francuski umjetnik JR na Times Squareu


Francuski fotograf i socijalni aktivist s umjetničkim pseudonimom JR, doveo je svoj projekt na otvorenom INSIDE OUT PROJECT na Times Square u New Yorku. Bivši graffiti umjetnik postavio je foto-kabinu u turističko središte grada, gdje će svatko do 10. svibnja moći napraviti svoj vlastiti crno-bijeli portret na točkastoj pozadini. JR razvija fotografije na plakate i lijepi ih na asfalt, ukrašavajući tako trg.

Ideja stvaranja portreta grada kroz lica njegovih stanovnika rađala se postepeno. JR je jednom pronašao izgubljenu kameru u podzemnoj željeznici i počeo fotografirati ulične prizore, te ih lijepiti na pročelja pariških četvrti, uokvirujući ih graffiti natpisima. Projekt ima cilj prenijeti umjetnost na ulice i stvoriti ukupnu sliku grada. Svaki prolaznik može postati, ne samo subjekt na fotografiji, nego i kustos - ako se odluči plakat zalijepiti na zid, ili ga odlijepiti.

nyportreti

JR, 28 Millimètres: Face 2 Face, Holy Tryptich, 2006.

JR se proslavio serijom portreta Izraelaca i Palestinaca, koji su se nalazili na granici zaraćenog područja. Kada je smjestio portrete jedne do drugih, pokušao je pokazati jednakost među ljudima i izazvati njihove emocije.

nyportreti

Times Square, kao mjesto radnje, nije slučajan. Upravo ovdje je prije 100 godina, postavljena prva foto-kabina na svijetu koja je odmah razvijala slike. Kako bi uslikao što više stanovnika grada, JR će pomicati kabinu iz četvrti u četvrt i svima pružiti priliku da ostave svoj trag na ulicama grada.

nyportreti

nyportreti

nyportreti

Tekst: D.Č./L.B.

Leave a comment

više