Search

Ai Weiwei zatvara izložbu u Danskoj

Ai Weiwei zatvara izložbu u Danskoj

U znak prosvjeda protiv novog zakona o oduzimanju imovine izbjeglicama


Image: buro247.hr arhiva

Ovih je dana Danska uvela kontroverzni zakon o oduzimanju imovine izbjeglicama kako bi njome pokrili troškove njihova stanovanja i prehrane, na što je slavni umjetnik Ai Weiwei reagirao zatvaranjem svoje izložbe "Ruptures" u Kopenhagenu

Svoju odluku o povlačenju izložbe iz muzeja Faurschou Foundation Copenhagen umjetnik je objavio na Instagram profilu, pojasnivši kako ga je organizator izložbe Jens Faurschou u potpunosti podržao u odluci i dijeli s njim isto mišljenje o novom, vrlo kontroverznom, tzv. migrantskom zakonu koji je Danska ovih dana usvojila, a koji se tiče oduzimanja imovine izbjeglicama kako bi platili troškove boravka u Danskoj. Weiweijeva izložba "Ruptures" otvorena je u ožujku prošle godine u muzeju Faurschou Foundation Copenhagen i trebala je ostati tamo sve do travnja ove godine. 

"Potpuno sam šokiran jučerašnjom viješću da je danski parlament donio zakon kojim će konfiscirati imovinu izbjeglica. Kao odgovor na ovaj tragični zakon odlučio sam se povući iz izložbe "A New Dynasty - Created In China" u znak prosvjeda protiv odluke danskog parlamenta", poručio je Ai Weiwei muzeju. Ovaj kineski umjetnik i politički aktivist jedan je od najaktivnijih suvremenih umjetnika koji svojim radom skreću pozornost na trenutnu izbjegličku krizu koja trese cijeli svijet. Prisjetimo se, i najveći street art umjetnik, Banksy, ovih je dana u Londonu izradio novi mural kojim u vezu dovodi izbjeglice u gradiću Calaisu s kultnim romanom Victora Hugoa "Jadnici. 

#refugees

A photo posted by Ai Weiwei (@aiww) on

Related articles

Buro 24/7 Selection

više