Search

Antologijska kantata \"Carmina Burana\" u Lisinskom se ne propušta!

Antologijska kantata "Carmina Burana" u Lisinskom se ne propušta!

Carl Orff: Carmina Burana


Image: PR

Kantata čuvenog Carla Orffa u izvedbi Zagrebačke filharmonije bit će izvedena 6. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog...

Postoje neke stvari koje u životu ne biste trebali propustiti ako se za njih ukaže prilika. Jedna od njih je definitivno i antologijska kantata "Carmina Burana" Carla Orffa koja redovito puni dvorane, a upravo će ona biti izvedena 6. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Predvođena dirigentom Miranom Vaupotićem, ovu glazbenu senzaciju začinit će i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić te Djevojački zbor Zvjezdice. Više informacija možete pratiti na Facebook eventu ili na službenim stranicama Lisinskog, ali već sada je jasno kako nam pripremaju veličanstvenu glazbenu poslasticu nakon koje nitko koncertnu dvoranu neće napustiti ravnodušan. 

Inače, "Carmina Burana" je skup satiričkih pjesama napisanih u 12. i 13. stoljeću na latinskom i njemačkom jeziku. Pjesme su pisali putujući đaci, tzv. vaganti ili goliardi, a u njima su teme ljubav, vino i priroda, te satiričko upućivanje na pokvarenost feudalaca i višega svećenstva. Kolekcija pjesama pronađena je početkom 19. stoljeća, a dvadeset i pet pjesama uglazbio je suvremeni njemački skladatelj Carl Orff. Ova scenska kantata izvedena je prvi put 1937. godine u Frankfurtu, a već je postala legendarna tadašnja Orffova izjava da sve što je učinio prije "Carmine Burane" može biti uništeno, jer je nevažno.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više