Search

Apoteka u Vodnjanu započinje svoju novu umjetničku sezonu

Apoteka u Vodnjanu započinje svoju novu umjetničku sezonu

Izložbom Marka Tadića

Image: PR

U subotu 30. travnja, u 20 sati, izložbom Marka Tadića: Ovo (ni)je muzej otvara se nova sezona izložbi u Apoteci - Prostoru za suvremenu umjetnost u Vodnjanu, kojom Apoteka slavi treći rođendan i obilježava početak četvrtog godišnjeg programskog ciklusa izložbi.

Izložba Marka Tadića u Apoteci okuplja izbor kolaža, crteža, instalaciju i objekte, a formira se oko teme muzeja i praksi izlaganja. Tadićevi radovi iz ciklusa Table of Contents ili Accumulation of images from below nastaju kao kontinuitet interesa umjetnika za institucije umjetnosti. Izložba uključuje i novi animirani film "Moving Elements" s referencama za zlatno vrijeme Zagrebačke škole animiranog filma 50-ih i 60-ih godina.

Marko Tadić u svojem je radu dugoročno fasciniran nasljeđem modernizma. Njegovi radovi predstavljaju melankoličnu reviziju nedavne povijesti kao vizualnu naraciju zaboravljene epohe kroz elemente vizualne umjetnosti, arhitekture, citata povijesti umjetnosti. Radove kojima gradi neobičnu atmosferu zaborava, određuje i interes za arhiv, ističući mogućnosti ponovnog čitanja i odnosa s prošlim.

Apoteka u Vodnjanu započinje svoju novu umjetničku sezonu (фото 1)

Program Apoteke u 2016. godini naslovljen Ovo (ni)je muzej / This is (not) a museum realizira se u kontinuitetu višegodišnje istraživačke programske linije Privremeni susreti / Temporary Encounters započete 2014. godine. Privremeni susreti usmjereni su na propitivanje modela i tipologija izlaganja, prostornih odnosa i interakcija između objekata i subjekata, konceptualizaciju procedura, postupaka i odnosa unutar sistema umjetnosti, ukazujući na napetosti između prostora, promatrača i promatranoga.

Apoteku - Prostor za suvremenu umjetnost osnovali su 2013. godine povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić i umjetnik Matija Debeljuh, u prostoru napuštene ljekarne u staroj gradskoj jezgri Vodnjana. Koncipirana kao project room Apoteka je mjesto realizacije programa različitog formata, otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse, mjesto susreta i otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja. Program Apoteke usmjeren je istraživanju, razumijevanju, prezentaciji i promociji suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više