Search

Art Basel sutra otvara vrata ljubiteljima umjetnosti

Art Basel sutra otvara vrata ljubiteljima umjetnosti

Novo izdanje elitnog festivala


Image: Buro 24/7 arhiva / Facebook Art Basel

Kada umjetnost nastupi i poželi spojiti nespojivo na jednom mjestu, tada je uživanje u kreativnosti pojedinaca zagarantirana. Tako će u naredna četiri dana Basel postati središtem kulture i umjetnosti

Art Basel 2015. manifestacija je koja okuplja poznate i nepoznate umjetnike na jednom mjestu te brojnim izložbama, performansima, radionicama i zabavama spaja umjetnike svijeta. Od 18. do 21. lipnja, Basel će ugostiti devedeset tisuća umjetnika, likovnih stručnjaka, ali i ljubitelja umjetnina, sve kako bi već afirmirani umjetnici pogurali one koji to tek trebaju postati. U kulturnom svijetu ovaj je sajam umjetnosti pozicioniran kao jedan od najprestižnijih internacionalnih umjetničkih događanja ovakve vrste. Manifestacija se održava svake godine u Baselu, Miamiju te Hong Kongu. Osnovan 1970., Art Basel je pokretačka snaga u svijetu čiji je primaran cilj osigurati i osvijestiti korištenje galerija u kojima se predstavljaju radovi raznih umjetnika.

Art Basel sutra otvara vrata ljubiteljima umjetnosti (фото 1)

Galerije su platforma koja osigurava rast i razvoj umjetnika te promicanje vizualne umjetnosti. Uz prikazivanje uzbudljivih noviteta u moru umjetnina, Art Basel predstavlja avangardu u vizualnim umjetnostima. Ovoga puta ima misiju predstaviti suvremenu umjetnost te umjetnost 20. stoljeća na kojem će se predstaviti radovi iz više umjetničkih disciplina. Bit će to prikaz najpoznatijih slika, skulptura, crteža, instalacija, fotografije i videa.

Art Basel sutra otvara vrata ljubiteljima umjetnosti (фото 2)

U četiri dana ove manifestacije bit će prikazani radovi iz 284 međunarodnih galerija iz 33 različite zemlje, uključujući SAD, Latinsku Ameriku, Europu, Aziju i Afriku. Kako bi posjetitelji mogli vidjeti sve te se što lakše snaći u moru umjetnosti, događaj je podijeljen na osam sektora. Na ovaj način gosti će moći birati koji sektor žele obići i proučiti kao zasebnu skupinu.  

Art Basel sutra otvara vrata ljubiteljima umjetnosti (фото 3)

Pojedini sektori predstavljaju svaki umjetnički medij: slike, skulpture, instalacije, video, multiple, grafike, fotografije i performanse. Svaki dan nudi cijeli program događanja, uključujući i simpozije, filmove te razgovore s umjetnicima. Izložbe i događanja odvijat će se u kulturnim institucijama u cijelom gradu kako bi gosti osjetili potpuni ugođaj i veličinu umjetnosti.

Art Basel sutra otvara vrata ljubiteljima umjetnosti (фото 4)

Zapakirani kalendar događanja na festivalu nudi pregršt nastupa i izložbi, a sve počinje svečanim otvorenjem na kojem će nastupati najpoznatije plesne škole iz cijeloga svijeta. Zanimljivost je inspirativna instalacija Zar snivamo ispod istog neba? umjetnika Rirkrita Tirvanija, Nikolausa Hirscha, Michela Mullera te Antta Melasniemija. Instalacija je to koja na jednom mjestu okuplja sve one koji žele nešto prigristi. Naime, to je kuhinja koja se napaja solarnom energijom, a sve namirnice u njoj zdravi su i domaći proizvodi od kojih posjetitelji mogu napraviti svoj najdraži sendvič.

Art Basel sutra otvara vrata ljubiteljima umjetnosti (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više