Search

Autor legendarnog Zagija nagrađen za životno djelo

Autor legendarnog Zagija nagrađen za životno djelo

Nagrada Zlatni Oktavijan

Image: PR

Poznati autor Zagrebačke škole crtanog filma, Nedeljko Dragić, ovogodišnji je dobitnik Zlatnog Oktavijana za životno djelo na 25. Danima hrvatskog filma, a publika će imati prilike vidjeti njegovu retrospektivu

Ovogodišnja nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara Zlatni Oktavijan za životno djelo, na ovogodišnjem će DHF-u biti dodijeljena Nedeljku Dragiću, jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma.

Autor legendarnog Zagija nagrađen za životno djelo (фото 1)

Dragić je rođen 1936. u Paklenici kod Novske, a ulazi u svijet animacije sredinom 1950-ih. Bio je karikaturist i strip crtač te potom autor animiranih filmova i redatelj. Najpoznatiji je po filmovima Krotitelj divljih konja (1966.), Možda Diogen (1967.), Idu dani (1969.), Tup-tup (1972), kojim osvaja nominaciju za nagradu Oscar, Dnevnik (1974), Dan kada sam prestao pušiti (1982.) i Slike iz sjećanja (1989.). Ujedno je poznat i kao autor logotipa i maskote Univerzijade.

Autor legendarnog Zagija nagrađen za životno djelo (фото 2)

Ističe se kao autor neponovljiva umijeća i osebujne poetike čiji se doživljaji svijeta procesuiraju satiričkim odmakom, a potom izražavaju njegovim najjačim oruđem - linijom. Humanističkog nadahnuća i posvećeni izražavanju ideje linijom u pokretu, hvaljeni i nagrađivani diljem svijeta, filmovi Nedeljka Dragića odavno su prerasli okvire sredine u kojoj su nastali i postali dijelom svjetske baštine animiranoga filma.

U popratnom programu 25. Dana hrvatskog filma bit će prikazana retrospektiva Dragićevih radova, a publika će moći pogledati sve njegove važnije naslove.

Autor legendarnog Zagija nagrađen za životno djelo (фото 3)

Autor legendarnog Zagija nagrađen za životno djelo (фото 4)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više