Search

Baletni spektakl u Šibeniku na koji biste trebali obratiti pažnju

Baletni spektakl u Šibeniku na koji biste trebali obratiti pažnju

"Duet Inoffensivo"

Image: Fanni Tutek-Hajnal

Već tradicionalno kraj srpnja u Šibeniku obilježava plesna umjetnost kroz Šibenik Dance Festival koji će osmo izdanje ove godine prikazivati od 23.-28.srpnja. Posjetitelji bajkovite Tvrđave Barone 26. srpnja imat će priliku vidjeti ulomak iz baleta Rossini cards - "Duet Inoffensivo" u produkciji HNK  Ivan pl.Zajc iz Rijeke, a koreografiju potpisuje Mauro Bigonzetti na glazbu Gioachina Rossinija.

Baletni spektakl u Šibeniku na koji biste trebali obratiti pažnju (фото 1)

Suvremena je to baletna predstava koja je oduševila i kritiku i publiku. Iako je u srži apstraktna, nudi scene iz paralelnih života, intrigantne obrate iz dramatičnih u komične situacije; neočekivane poveznice koje titraju između erotičnosti, taštine i ironije. Iznimno vještim sljubljivanjem klasične plesne tehnike i Rossinijeve barokne glazbe, Bigonzetti je stvorio remek-djelo moderne umjetnosti koja nadilazi plesne okvire.

I u pokretu i u ekspresiji, pred plesačima je postavljen izazov da izvedu koreografske sekvence u rasponu od onih klasičnih, liričnih, čeznutljivih i duboko duševnih pa do onih komičnih, raskošnih, senzualnih, živahnih, čak i furioznih. Ukratko, i plesačima i publici ovo je djelo vrhunska gozba koja razotkriva svu inovativnost i emotivnost dva velika maestra - Rossinija i Bigonzettija.

Baletni spektakl u Šibeniku na koji biste trebali obratiti pažnju (фото 2)

Kroz sedam njegovih izdanja - Šibenik Dance Festival je posjetilo više od 10 tisuća ljudi na Tvrđavi Sv. Mihovil, te od prošle godine svježe otvorenoj tvrđavi Barone, kao i pozornici HNK Šibenik, te nebrojivo mnogo ljubitelja plesa, kao i turista koji su u programu festivala uživali na najljepšoj pozornici kulturne baštine Šibenika na Trgu Republike Hrvatske kod šibenske katedrale. Uz to festivalom je prodefiliralo više od 300 plesača iz cijele regije ali i svijeta.

Baletni spektakl u Šibeniku na koji biste trebali obratiti pažnju (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više