Search

Banksy ponovno iznenađuje u New Yorku

Banksy ponovno iznenađuje u New Yorku

Projekt "Better Out Than In"

Tekst: BURO.


Image: Foto: www.banksyny.com

Slavni umjetnik street arta Banksy, čiji identitet je već godinama zagonetka i čiji grafiti već godinama krase ulice Londona, preselio je svoju umjetnost u novu metropolu, točnije New York. U svojevrsnom hommageu graffiti umjetnosti 80-ih godina, po uzoru na umjetnike poput Jean-Michela Basquiata ili Keitha Haringa, osmislio je cjelomjesečni projekt koji je već oživio na ulicama Velike Jabuke. Ime izložbe jasno govori o njenom cilju - "Better Out Than In" implicira autorovu ljubav prema uličnoj umjetnosti. O tome svjedoči i citat Paula Cezannea na službenoj stranici projekta banksyny.com: "Umjetnost naslikana u unutrašnjosti studija, nikada neće biti tako dobra kao ona naslikana izvan njega".

Banksy ponovno iznenađuje u New Yorku (фото 1)

Projekt koji je počeo 1. listopada za sada broji 7 statičnih radova i jedan mobilni, koji obilazi grad unutar kamiona kako bi svima bio dostupan. Rad "Graffiti Is A Crime" na Manhattanu je otvorio ovo zanimljivu uličnu izložbu uz još jednu neobičnu stavku. Naime, svaki rad uz sebe ima i zabilježen broj besplatnog telefona kojeg promatrači mogu nazvati kako bi saznali više detalja o nastanku i njegovoj priči. Već sljedećeg jutra je navodno bio prebojan, što je uzrujalo i podiglo na noge mnoštvo Banksyjevih obožavatelja.

Banksy ponovno iznenađuje u New Yorku (фото 2)

Zbog toga je popularnost njegovog projekta porasla do takvih razina da su pri nastanku posljednjeg grafita na Lower East Sideu obožavatelji došli promatrati rad u nastanku. Banksy se ovoga puta nije ograničio samo na površinu zida nego je svoj rad preselio i na automobil u podnožju, što uz duhovite parole poput "This is my New York accent... normally I write like this" svjedoči o tome da Banksy nastavlja svoj umjetnički razvoj kao jedan od najintrigantnijih umjetnika današnjice.

Banksy ponovno iznenađuje u New Yorku (фото 3)

Banksy ponovno iznenađuje u New Yorku (фото 4)

Banksy ponovno iznenađuje u New Yorku (фото 5)

Banksy ponovno iznenađuje u New Yorku (фото 6)

Tekst: D.Č./T.K.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više