Search

\"Bijelo zlato\": Nakon Beča, Pariza i Londona, najveća svjetska zbirka bečkog porculana stigla je i u muzej Mimara

"Bijelo zlato": Nakon Beča, Pariza i Londona, najveća svjetska zbirka bečkog porculana stigla je i u muzej Mimara

Izložba je tim zanimljivija što se radi o domaćoj zbirci

Tekst: BURO.


Zagrebačka kulturna scena posljednjih je nekoliko godina uistinu doživjela vlastitu renesansu; s time da je iz mjeseca u mjesec sadržaja sve više te je sve kvalitetniji. Dinamičan ambijent scene predstavlja izazov za svaku novu kulturnu manifestaciju koja se ispoljava, a visoko postavljena ljestvica jednom je recentnom izložbom zasigurno podignuta na razinu više.

"Otmica Europe", 1793.

Riječ je o izložbi dragocjenog bečkog porculana koja od svojeg svečanog otvorenja 12. veljače sve svoje posjetitelje ostavlja bez daha dostojanstvom predmeta koje prikazuje i ljepotom koja isijava iz njih. Izložba pod nazivom "Sjaj bijelog zlata" u zagrebačkom muzeju Mimara izlaže privatnim eksponatima osnivača Zbirke Marton, iza koje stoji poznati hrvatski poduzetnik Veljko Marton, inače veliki kolekcionar umjetnina, a između ostalog i vlasnik lanaca parfumerije Martimex.

Veljko Marton

Kolekcija gospodina Martona, koja čini gotovo 2000 eksponata, najveća je i najobuhvatnija kolekcija Bečkog porculana u svijetu. Već je stekla svjetsku slavu nekolicinom izložbi u renomiranim europskim muzejima Beča, Pariza, Londona, Venecije, Napulja i Budimpešte, što je samo još jedan od razloga zašto Zagreb ponosno može stati uz bok svjetskih metropola i kulturnih središta. Bogatstvo i raznolikost motiva, izvanredno slikarsko umijeće i nedostižna kvaliteta pozlate, samo su neke od karakteristika bečkog porculana, u koje se i sami možete uvjeriti u nadolazeća dva tjedna, do 20. ožujka, do kada je izložba otvorena za javnost.

Slika na porculanu, reprodukcija portreta Helene Fourment prema Peteru Paulu Rubensu, 1820.

Dragocjenost bečkog porculana ima dugu i iscrpnu povijest, koja se proteže kroz čitavu kulturu Europe. Tajna izrade porculana - arkanuma brižno se čuvala, stoljećima prenosila s generacije na generaciju, te dodijelila ovom profinjenom materijalu naziv "Bijelo zlato", a radi nedostižne kvalitete pozlate i vrhunskog slikanog ukrasa, kreacije bečke manufakture, oduvijek su smatrane najcijenjenijim te zasjenile porculan svih drugih u Europi.

Bista kipara Antonija Canove

S obzirom da je ovo prvi put nakon gotovo desetljeća izbivanja sa scenskog radara da je uspješni kolekcionar dopustio i domaćoj publici uvid u svoju inače vrlo dragocjeno čuvanu zbirku, čini se kao prilika koju "philokalisti" iliti ljubitelji ljepote i umjetnosti ne smiju propustiti. Osjećaj kako se ponovo vraća dašak sjaja, ali i glamura bečkog dvora na hrvatsku kulturnu scenu teško je ne zamijetiti, na vama je da se odlučite proživjeti ga u njegovom "punom sjaju".

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više