Search

Crteži Charlesa Bukowskog, Patti Smith i Jacka Kerouaca na izložbi u Šibeniku

Crteži Charlesa Bukowskog, Patti Smith i Jacka Kerouaca na izložbi u Šibeniku

Svjetska ekskluziva na festivalu FALIŠ


Image: PR

Dubrovački pjesnik, prevoditelj i slikar, jedan od najboljih i najuglednijih poznavatelja Beat poezije 20. stoljeća, Vojo Šindolić, odabrao je za FALIŠ dio slika i crteža iz svoje bogate privatne kolekcije, nastale nakon druženja s književnim i glazbenim velikanima poput Charlesa Bukowskog, Patti Smith, Jerryja Garcije, Williama S. Burroughsa, Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca, Lawrencea Ferlinghettija...

Riječ je o, do sada, javnosti nepoznatim radovima, pa se ova izložba može slobodno nazvati svjetskom ekskluzivom Festivala alternative i ljevice koji počinje danas u Šibeniku.

Vojo Šindolić je od 1975. do 1979. bio je urednik jedinog jugoslavenskog časopisa za rock glazbu Džuboks. Preko njemu najdražeg "westcoast" rocka došao je do prvih informacija o književnicima Beat generacije. Fokusira se na čitanje, a potom i sakupljanje djela njenih predstavnika.

Crteži Charlesa Bukowskog, Patti Smith i Jacka Kerouaca na izložbi u Šibeniku (фото 1)

U američke Beat krugove uveo ga je Allen Ginsberg, svojevrsni glasnogovornik i ambasador pokreta. Sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, Šindolić, a zahvaljujući Ginsbergu, upoznaje Williama S. Burroughsa, Gregoryja Corsa, Lawrencea Ferlinghettija, Garyja Snydera, Michaela McClurea, Roberta Creeleyja, Boba Dylana, Patti Smith, Andyja Warhola, Kena Keseyja, Huntera S. Thompsona, Charlesa Bukowskog...

Crteži Charlesa Bukowskog, Patti Smith i Jacka Kerouaca na izložbi u Šibeniku (фото 2)
Zajedno s njima godinama je nastupao u SAD-u i Europi i sustavno prevodio djela koja su obilježila prošlo, ali i ovo stoljeće. Mnogi od spomenutih književnika usputno su se bavili crtanjem i slikanjem, pa je Šindolić, prvenstveno kao prijatelj, dobivao neke od likovnih radova čija je vrijednost neprocjenjiva i koji, iz sasvim drugog kuta, govore o jednom od najutjecajnijih umjetničkih pravaca druge polovice dvadesetog stoljeća.

Crteži Charlesa Bukowskog, Patti Smith i Jacka Kerouaca na izložbi u Šibeniku (фото 3)
Dio radova iz ove, široj javnosti nepoznate zbirke, prvi put se izlažu upravo na 2. FALIŠ-u u Šibeniku. Izložba se otvara sutra, 4. rujna u Galeriji Matija s početkom u 19 sati pod nazivom "Beatange, stari pokvarenjak, punk-princeza i ostali".

Crteži Charlesa Bukowskog, Patti Smith i Jacka Kerouaca na izložbi u Šibeniku (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više