Traži

Danas ne propustite performans hrvatske umjetnice Nore Turato

Danas ne propustite performans hrvatske umjetnice Nore Turato

"Show Personality Not Personal Items"

Tekst: L.M.F.


Fotografija: PR

S početkom u 19.00 sati, danas će se u Galeriji Bačva, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvoriti međunarodna grupna izložba Screen Present Tense, u sklopu koje će se održati i performans Nore Turato - hrvatske umjetnice s nizozemskom adresom

Danas, 9. lipnja s početkom u 19 sati u Galeriji Bačva, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se međunarodna grupna izložba "Screen Present Tense" čiji su kustosi Sandra Sterle i Klaudio Štefančić. Na dan otvorenja izložbe u 19.30 održat će se i performans hrvatske umjetnice s nizozemskom adresom Nore Turato pod nazivom "Show Personality Not Personal Items".

Izložba Screen Present Tense posvećena je suvremenim oblicima performansa i feminizmu. Performans kroz svoju povijest nikad nije bio potpuno neposredan, nikada lišen određene medijacije. Štoviše, performans je često ovisio o tehnologiji, bilo da je riječ o tekstu, fotografskoj ili video dokumentaciji izvedbe, bilo o performansu na društvenim mrežama. Paradoks svih oblika moderne tehnološke medijacije leži u tome da se stvarno tijelo neprestano pretvara u tijelo-sliku. Utjelovljeno iskustvo, drugim riječima, nikada nije slobodno od tehnologije. S druge strane, bilo je pitanje dana kada će se umjetnice pojaviti u javnom prostoru Mreže i uhvatiti se u koštac s dominantnom pozicijom muškog pogleda.

Danas ne propustite performans hrvatske umjetnice Nore Turato (фото 1)

Nora Turato rođena je u Zagrebu, a odrasla u Rijeci. Bila je predvodnica riječkog industrial benda Klaus, prije nego što je upisala Gerrit Rietveld akademiju u Amsterdamu. Trenutno u istom gradu boravi na rezidencijalnom programu na Umjetničkoj akademiji (Rijksakademie van Beeldende Kunsten). Performansi Nore Turato zapravo su recitacije, dugi monolozi u kojima u jednom trenutku kao da nešto pođe krivo. Naime, Turato izgovara veliku količinu teksta jako brzo, pa se naša pažnja sa značenja izgovorenih rečenica, neprestano prebacuje na način izgovaranja, na zvuk, ambijent, izvedbu itd. U zapadnoj filozofskoj tradiciji postojala je tendencija da se govoru u odnosu na pismo da prvenstvo u procesu subjektivacije. Kao tjelesni čin par excellance, govor je sve do pojave teorije dekonstrukcije bio shvaćen kao nositelj autentičnosti određenog subjekta.

Danas ne propustite performans hrvatske umjetnice Nore Turato (фото 2)

U binarnoj podjeli, pismo je bilo kultura, standard nametnut odozgora, a govor primarna ekspresija bića. No, i u okviru tog tumačenja, govor je uvijek nekako bio strukturiran. Najprije, retoričkim pravilima, a zatim književnošću. U glazbi, primjerice, govor je strukturiran ritmom i melodijom; u poeziji rimom, strofom ili prozodijskim sredstvima; u prozi, točkama, zarezima, pasusima itd. Turato izbjegava tradicionalne načine oblikovanja govora. Ako nešto prekida i nekako oblikuje tu bujicu riječi, to je najčešće dah, trenutak u kojem umjetnica uzima zrak da bi mogla nastaviti. Granice moga govora, granice su moga tijela, moga govornog aparata, mojih pluća, moje memorije, kao da sugerira Turato. (iz teksta povodom izložbe Screen Present Tense u HDLU-u, autor teksta: Klaudio Štefančić)

Danas ne propustite performans hrvatske umjetnice Nore Turato (фото 3)

Danas ne propustite performans hrvatske umjetnice Nore Turato (фото 4)

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više