Search

Digitalni muzej u Tokiju najposjećeniji je u svijetu, a kad vidite kako izgleda, bit će vam jasno i zašto!

Digitalni muzej u Tokiju najposjećeniji je u svijetu, a kad vidite kako izgleda, bit će vam jasno i zašto!

Čak dva japanska muzeja našla su se na vrhu liste, a zajedno ruše baš sve rekorde

Tekst: L.L.


Image: teamLab Borderless,
teamLab Planet

Grupa japanskih umjetnika pod imenom teamLab prošle je godine otvorila dva tematska muzeja u Tokiju i, zbog spektakularnog iskustva koje pružaju, u potpunosti su oduševili cijeli svijet. Riječ je o teamLab Borderless i teamLab Planet muzejima koje su do sada posjetile i neke od najvećih zvijezda današnjice poput primjerice, Emily Blunt, Kim Kardashian, pa čak i Melania Trump.

 

Digitalni muzej u Tokiju najposjećeniji je u svijetu, a kad vidite kako izgleda, bit će vam jasno i zašto! (фото 1)

 

Oba su muzeja posebna zbog interaktivnog iskustva koje omogućuju posjetiteljima, a podijeljeni su tematski pa se tako u muzeju teamLab Borderless možete izgubiti u 10 tisuća kvadratnih metara nekog novog, drugačijeg, šarenijeg i sretnijeg svijeta. Opisuju ga kao svijet umjetnosti bez granica, muzej bez karte i onaj namijenjen istraživanju i stvaranju novih, vlastitih svjetova s ostatkom posjetitelja.

Drugi muzej, teamLab Planet, pak je muzej u kojem posjetitelji najprije skidaju obuću, a zatim se kreću ogromnim prostorom ispunjenim vodom istražujući četiri izložbe i sedam umjetničkih instalacija. Pomoću kaciga za kreiranje virtualne stvarnosti posjetitelji se u teamLab Planetu na neobičan način povezuju s umjetničkim instalacijama, postaju dio njih i istražuju ih na potpuno drugačiji način. Sve su instalacije kreacije maštovitog japanskog tima koji je, kako stoji na njihovim stranicama, posvećen stvaranju kompleksnih umjetničkih djela s kojima posjetitelji mogu komunicirati, koja na njih utječu i koje isti razumiju na nekoj posve novoj razini, bez ikakvih ograničenja.

 

Digitalni muzej u Tokiju najposjećeniji je u svijetu, a kad vidite kako izgleda, bit će vam jasno i zašto! (фото 2)

 

Digitalni muzej u Tokiju najposjećeniji je u svijetu, a kad vidite kako izgleda, bit će vam jasno i zašto! (фото 3)

 

Genijalna ideja donijela je teamLabu više od tri i pola milijuna posjetitelja u samo godinu dana i time ih lansirala u sam vrh najposjećenijih muzeja na svijetu. Muzej teamLab Borderless sam za sebe broji čak više od dva milijuna posjetitelja, od čega je, procjenjuje se, 50 posto bilo turista, a druga polovica posjetitelja bili su stanovnici Japana.

Ovakvim velikim brojevima, teamLab muzeji s vrha lista najposjećenijih izgurali su Van Goghov muzej u Amsterdamu koji je prošle godine brojio više od dva milijuna posjetitelja, Dalijev muzej u španjolskom gradiću Figueres s nešto više od milijun posjetitelja te Picassov muzej u Barceloni sa svojih 948 tisuća posjetitelja u 2018. godini. Kada uzmemo u obzir da su dva japanska muzeja kolektiva teamLab otvorena tek godinu dana, vjerujemo kako ih očekuje sjajna budućnost i velik broj genijalnih projekata, pa nađete li se kojim slučajem u Tokiju, nikako ne propustite posjetiti barem jedno od ovih fantastičnih mjesta.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više