Search

Dva talijanska filma koja su obilježila prošlogodišnji Filmski festival u Cannesu stižu u kino Europa

Dva talijanska filma koja su obilježila prošlogodišnji Filmski festival u Cannesu stižu u kino Europa

"Ciambra" i "Sicilijanska bajka"


Image: PR

U pitanju su dvije talijanske filmske priče o izgubljenoj nevinosti i napokon stižu u naša kina. Naime, "Ciambra" prati romskog tinejdžera Pija koji pokušava odrasti u mačističkom okruženju, a nosi producentski pečat Martina Scorsesea. S druge strane, tu je žanrovski spoj trilera i gotičke bajke "Sicilijanska bajka" koji je inspiriran istinitim događajem i vodi nas kroz nezaboravnu avanturu u kojoj se samo snagom ljubavi može pobjeći iz smrtonosnog zagrljaja mafije. 

Naime, "Ciambra" i "Sicilijanska bajka", dva su talijanska filma koja su obilježila prošlogodišnji filmski festival u Cannesu, a 14. lipnja stižu u zagrebačko kino Europa i odabrana kina u sklopu Kino mreže. S juga Italije dolaze nam dvije intrigantne, visoko estetizirane i sugestivno režirane priče o odrastanju i izgubljenoj nevinosti u društvu koje je otupjelo na kriminalom zatrovanu svakodnevicu. 

Dva talijanska filma koja su obilježila prošlogodišnji Filmski festival u Cannesu stižu u kino Europa (фото 1)

"Ciambra" redatelja Jonasa Carpignana prati tinejdžera Pija Amata koji živi u Ciambri, malenoj romskoj zajednici u Kalabriji. Posvuda slijedi starijeg brata Cosima, usvajajući pritom vještine potrebne da preživi na ulicama grada. Kada Cosimo nestane, Pio se mora snaći između različitih etičkih skupina u susjedstvu - lokalnih Talijana, afričkih imigranata i Roma - te odlučiti je li doista spreman postati muškarcem. Pronicljiv prikaz manjinske teme nosi producentski pečat Martina Scorsesea, a svjetsku premijeru imao je u sklopu canneskog programa 15 dana autora gdje je osvojio prestižnu nagradu Europa Cinemas Label.  Talijanska filmska akademija ovjenčala je Ciambru dvjema nagradama David di Donatello, za najbolju režiju i najbolju montažu. Hrvatska publika imala je priliku vidjeti "Ciambru" u sklopu glavnog natjecateljskog programa 15. Zagreb Film Festivala gdje je bio u konkurenciji za nagradu Zlatna kolica. Riječ je o slobodnom nastavku Carpignanova prvog filma Mediterraneo koji je prikazan na ZFF-u 2015. godine u sklopu Dana LUX filma. 

Dok 14-godišnji Pio pokušava odrasti u mačističkom okruženju, njegova vršnjakinja Luna opire se tišini i strahu u malenom sicilijanskom selu na rubu šume koje je postalo talac Cosa Nostre. Film "Sicilijanska bajka" izazovnog autorskog tandema Fabio Grassadonia & Antonio Piazza inspiriran je istinitim događajem koji je devedesetih užasnuo Italiju, nestankom 13-godišnjeg Giuseppea Di Mattea, sina mafijaškog doušnika koji je počeo surađivati s policijom. Luna, Giuseppeova kolegica iz razreda koja je zaljubljena u njega, jedina odbija prihvatiti njegov misteriozni nestanak i ponire u mračan svijet kriminalnog podzemlja koji ga je progutao. Žanrovski spoj trilera i gotičke bajke "Sicilijanska bajka" vodi nas kroz nezaboravnu avanturu u kojoj se samo snagom ljubavi može pobjeći iz smrtonosnog zagrljaja mafije.

Grassadonia & Piazza stvaraju čudesan filmski svijet u kojem se mitologija i priče o duhovima isprepliću sa surovom stvarnošću, a atmosferičnosti itekako doprinosi jezovito lijep soundtrack austrijske eksperimentalne glazbenice Anje Plaschg (Soap&Skin).  Film je prikazan u sklopu canneskog Tjedna kritike gdje je njihov dugometražni debi Salvo prije nekoliko godina osvojio Veliku nagradu žirija. Sicilijanska bajka osvojila je pak nagradu David di Donatello za najbolji adaptirani scenarij, a hrvatsku premijeru imala je na 15. ZFF-u u sklopu natjecateljskog programa Ponovno s nama. Oba filma u distribuciji su Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više