Search

Ekipa nove BBC-jeve serije \"McMafia\" nahvalila Hrvatsku

Ekipa nove BBC-jeve serije "McMafia" nahvalila Hrvatsku

"Sjajne lokacije, divni ljudi"


Image: BBC/Cuba Pictures/Nick Wall

U Opatiji je prošlog tjedna pala posljednja klapa nove BBC-jeve serije "McMafia", temeljene na istoimenom bestseleru Mishe Glennyja, koja je proteklih mjeseci snimana na lokacijama diljem Hrvatske.

Radnja serije odvija se u desetak zemalja svijeta, no većina je kadrova snimljena na lokacijama od Zagreba i Rovinja do otoka Paga i Splita. "McMafia" govori o međunarodnom svijetu organiziranog kriminala, režiju potpisuje James Watkins, a glavnu ulogu nosi James Norton, poznat po serijama "Dolina sreće", "Grantchester" te "Rat i mir".

"Lokacije su sjajne. Divna obala, živahni gradovi. Velika prednost je ekipa – svi su tako dobri u svom poslu, ali su i  ponaosob divni ljudi, cijelo su vrijeme brinuli da uživamo u poslu. Tako su ponosni što su Hrvati, njihova ljubav prema zemlji je zarazna i prenosi se na goste.", kaže Norton o iskustvu snimanja u Hrvatskoj. Inače, serija je u Hrvatskoj snimana u dva navrata, u zimu 2016. godine kad je većina scena snimljena u Zagrebu, dok je drugi dio počeo u svibnju ove godine kad se ekipa preselila na obalu.

"Hrvatska je prekrasno mjesto za snimanje, oduševljeni smo i prijateljstvom te entuzijazmom hrvatskog tima, ali i ljudi općenito. Hrvatska je već otkrivena kao turistička destinacija, ali s našeg gledišta, među produkcijama iz Velike Britanije još uvijek nije prepoznata. S pravim razvojem i infrastrukturom, Hrvatska bi mogla postati svjetsko produkcijsko odredište koje se može natjecati s bilo kojim drugim.", kaže redatelj James Watkins.

Snimanje serije "McMafia" realizirano je kroz mjere poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra. Na setu je bilo angažirano više od 150 domaćih filmskih djelatnika, dok su zapažene uloge u seriji ostvarili Nina Violić, Lucija Šerbedžija, Goran Navojec, Željko Vukmirica, Vanja Matujec, Romina Tonković i Adlan Abdelmongy, a uz koje je bilo angažirano preko 3.000 statista.

"Neizmjerno me veseli vidjeti kvalitetne strane produkcije u Hrvatskoj, posebno one koje, poput "McMafije", u svoj rad uključe i nemali broj hrvatskih filmskih djelatnika ali i lokalno stanovništvo. Uzbuđenje koje se širilo Splitom zbog snimanja ove serije podsjetilo me na najsjajnije dane naše kinematografije koje su i strana snimanja oplemenila. Sama činjenica da u stranim produkcijama hrvatski gradovi, redovito, mogu glumiti svjetske metropole, ali i sebe same, pokazuje kako je domaća infrastruktura, zahvaljujući i lokalnoj zajednici, zaista spremna pružiti sve potrebno kako bi se strana snimanja mogla obaviti na zavidnoj profesionalnoj razini. Zahvaljujući sinergiji stranih, ali i vrhunskih domaćih profesionalaca, kreativno-umjetnički proizvod koji je njihov rezultat ostaje trajni podsjetnik čitavog profesionalno-umjetničkog sklopa koji se već duže vrijeme stvara kod nas. Jasno, s veseljem treba istaknuti i značajna financijska sredstva koje od svega toga baštini Republika Hrvatska", izjavio je ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić, koji je posjetio ekipu serije za vrijeme snimanja u Splitu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više