Search

Evo tko su pobjednici ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala

Evo tko su pobjednici ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala

Zlatna kolica 16. ZFF-a idu "Teretu" Ognjena Glavonića

Image: PR

Na svečanoj dodjeli nagrada u subotu u dvorani Müller dodijeljene su nagrade 16. Zagreb Film Festivala. Žiri dugometražnog programa u sastavu: Juho Kuosmanen, Maja Miloš i Deborah Kara Unger dodijelio je Zlatna kolica za najbolji dugometražni film Teretu Ognjena Glavonića uz obrazloženje: "U filmu, koji spretno kormilari politički kompleksnim terenom i odlikuje se rigoroznom formom i sadržajem, strahote rata mijenjaju značenje naizgled banalne svakodnevice. U ovom izvrsnom i humanom prvijencu Ognjena Glavonića, snovi o budućnosti postoje usprkos svim izgledima." Teret je koprodukcija Srbije, Francuske, Hrvatske, Irana i Katara.

Nagradu je u ime redatelja preuzeo glavni glumac Leon Lučev koji je u emotivnom govoru istaknuo važnost međusobne podrške među ljudima, pogotovo onima koji su u nekoj vrsti pobune. "Tu, u dvorani Müller kina Europa trenutno nam je jako lijepo i toplo, uživali smo, pogledali na stotine filmova, ali ZFF možda sljedeće godine neće biti tu jer će neki drugi ljudi biti u ovom prostoru. Možda više neće biti slobodne perspektive ITD-a jer će i tamo biti neki drugi ljudi... Imam osjećaj da smo svi strašno odgovorni da ne budemo sami i usamljeni jer zajedno smo puno jači." Posebno priznanje u kategoriji dugometražnog filma dobio je tajlandsko-francusko-kineski film Manta Ray redatelja Phuttiphonga Aroonphenga, a nagradu je preuzeo producent Phillipe Avril.

Evo tko su pobjednici ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala (фото 1)

Zlatna kolica za najbolje ostvarenje iz programa Kockice osvojio je film Bila soba Mladena Stanića. Žiri kratkometražnog programa u sastavu: György Mór Kárpáti, Jelena Mišeljić i Matija Vukšić dodijelio je Zlatna kolica uz riječi: "Bila soba nježna je priča o bratskom odnosu i žalovanju, upotpunjena izvrsnim glumačkim ostvarenjima dvojice protagonista. Ovom nagradom žiri želi potaknuti mladog redatelja na daljnji rad."  

Posebno priznanje u programu Kockice dodijeljeno je Dubravki Turić za film Trešnje. Najbolji kratkometražni film iz međunarodnog programa je iransko-talijanski film Pogled Farnoosha Samadija, a posebno priznanje u tom programu pripalo je poljskom filmu Tremor Dawida Bodzaka.

Predstavnice strukovnih udruga iz žirija Ponovno s nama: Bojana Burnać, Jasna Nanut i Marina Andree Škop dodijelile su Zlatni bicikl za najbolji film iz programa Ponovno s nama filmu Ne ostavi traga Debre Granik uz riječi: "Suptilna drama koja na tih, a snažan način progovara o nemogućnosti ratnog veterana da se ponovno uklopi u društvo i o njegovom dirljivom odnosu s kćeri koji se mijenja, ali i opstaje, dajući nam nadu da opstaje i čovjek."

Evo tko su pobjednici ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala (фото 2)

Žiri programa PLUS sastavljen od srednjoškolaca nagradio je belgijski film Na putu Joachima Lafossea koji dinamikom događaja i prikazom kirgistanskih prostranstava daje dobar uvid u odnos majke i sina. Redatelj je pametno ukomponirao ključne segmente programa PLUS poput univerzalnosti, kvalitete i gledljivosti.

HT nagrada publike za najbolji dugometražni film pripala je islandsko-francusko-ukrajinskom filmu Halla ide u rat u režiji Benedikta Erlinssona. Publika je filmu koji je u Zagrebu predstavila producentica Marianne Slot dodijelila visokih 4,8.

Evo tko su pobjednici ovogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala (фото 3)

Dodjelom nagrada završio je i program Industrija Mladost!. Nagrada za najbolji pitch 16. ZFF-a pripala je makedonskom projektu How I Learned to Play Chess autora Borjana Stojkova i Dushana Efremova. Uz savjetovanje, razradu projekta i postprodukciju slike (Vizije), pobjednički projekt osvojio je tri dana postprodukcije zvuka (studio Nazor) te dizajn filmskog plakata (Šesnić & Turković). Dodijeljena su i dva posebna priznanja - Vozi me na more (Tamara Todorović i Andrija Dujović) te Krhko (Tomislav Šoban i Adrijana Dimić).

Related articles

Buro 24/7 Selection

više