Search

Festival Design District Zagreb dobitnik Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva

Festival Design District Zagreb dobitnik Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva

9. izdanje predstavilo 213 radova


Image: Nina Đurđević

Svečano proglašenje dobitnika objavljeno je sinoć na otvorenju bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1516 u Muzeju za umjetnost i obrt

Festival Design District Zagreb, čije se prvo izdanje održalo u lipnju ove godine u Martićevoj ulici, osvojio je Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), kao projektu koji se u protekle dvije godine na hrvatskoj dizajnerskoj sceni istaknuo kvalitetom, inovativnošću i porukom, objavljeno je sinoć na otvorenju bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1516 u Muzeju za umjetnost i obrt.

"Festival je uspio generirati zavidnu količinu pozitivne energije i entuzijazma unutar isprepletene mreže sudionika, kreatora sadržaja, posjetitelja, stanovnika kvarta, vlasnika poslovnih prostora, gradskih institucija pa čak i sponzora koji su u manifestaciju uključeni putem konkretnih, dizajnerskih projekata", istaknuto je u obrazloženju nagrade.

Festival Design District Zagreb dobitnik Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva (фото 1)
Prvo izdanje festivala okupilo je oko stotinu dizajnera, arhitekta i aktivista, od onih koji promoviraju domaću dizajnersku i arhitektonsku baštinu do projekata usmjerenih prema dizajnerskom eksperimentu ili stvaranju novih urbanih sadržaja. Autorica projekta i kreativna direktorica festivala Design District Zagreb je Ira Payer, a u užem organizacijskom timu bili su Hiam Hamed, Iva Hrvatin, Bojan Krištofić, Ivana Dvorski, Marija Kata Vlašić, Tena Cuculić, Maja Pleša, Ivana Perišić.

Festival Design District Zagreb dobitnik Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva (фото 2)
Inače, bijenalna Izložba hrvatskog dizajna tradicionalno daje uvid u kvalitetnu recentnu dizajnersku produkciju, s naglaskom na ulogu dizajna u društvu, a njezino ovogodišnje, deveto izdanje predstavilo je 213 radova - 169 profesionalnih i 44 studentska.

Predsjednica HDD-a Ivana Borovnjak istaknula je kako ta izložba nije samo dokumentarni zapis u vremenu, nego i prilika da dizajnerska profesija, koja se često krivo interpretira, komunicira s javnošću kroz široki raspon područja zastupljenih na jednom mjestu.

Festival Design District Zagreb dobitnik Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva (фото 3)
"Dizajneri nikada kao sada nisu imali toliko poticaja i snage", napomenuo je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, dodavši kako taj bijenalni pregled dvogodišnje dizajnerske produkcije svaki put iznenađuje, pokazuje ono što je bilo i najavljuje ono što se sprema.

Deveto izdanje izložbe, koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine, obuhvatilo je inače radove u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski /produkt dizajn, Prostorne i grafički intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod i Koncept/inicijativa/kritički dizajn.

Popis ostalih dobitnika nagrada pronađite u izvornom članku. Izložba ostaje otvorena do 16. listopada u MUO-u.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više