Traži

Festival Design District Zagreb dobitnik Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva

Festival Design District Zagreb dobitnik Velike nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva

9. izdanje predstavilo 213 radova


Fotografija: Nina Đurđević

Svečano proglašenje dobitnika objavljeno je sinoć na otvorenju bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1516 u Muzeju za umjetnost i obrt

Festival Design District Zagreb, čije se prvo izdanje održalo u lipnju ove godine u Martićevoj ulici, osvojio je Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD), kao projektu koji se u protekle dvije godine na hrvatskoj dizajnerskoj sceni istaknuo kvalitetom, inovativnošću i porukom, objavljeno je sinoć na otvorenju bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 1516 u Muzeju za umjetnost i obrt.

"Festival je uspio generirati zavidnu količinu pozitivne energije i entuzijazma unutar isprepletene mreže sudionika, kreatora sadržaja, posjetitelja, stanovnika kvarta, vlasnika poslovnih prostora, gradskih institucija pa čak i sponzora koji su u manifestaciju uključeni putem konkretnih, dizajnerskih projekata", istaknuto je u obrazloženju nagrade.


Prvo izdanje festivala okupilo je oko stotinu dizajnera, arhitekta i aktivista, od onih koji promoviraju domaću dizajnersku i arhitektonsku baštinu do projekata usmjerenih prema dizajnerskom eksperimentu ili stvaranju novih urbanih sadržaja. Autorica projekta i kreativna direktorica festivala Design District Zagreb je Ira Payer, a u užem organizacijskom timu bili su Hiam Hamed, Iva Hrvatin, Bojan Krištofić, Ivana Dvorski, Marija Kata Vlašić, Tena Cuculić, Maja Pleša, Ivana Perišić.


Inače, bijenalna Izložba hrvatskog dizajna tradicionalno daje uvid u kvalitetnu recentnu dizajnersku produkciju, s naglaskom na ulogu dizajna u društvu, a njezino ovogodišnje, deveto izdanje predstavilo je 213 radova - 169 profesionalnih i 44 studentska.

Predsjednica HDD-a Ivana Borovnjak istaknula je kako ta izložba nije samo dokumentarni zapis u vremenu, nego i prilika da dizajnerska profesija, koja se često krivo interpretira, komunicira s javnošću kroz široki raspon područja zastupljenih na jednom mjestu.


"Dizajneri nikada kao sada nisu imali toliko poticaja i snage", napomenuo je Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, dodavši kako taj bijenalni pregled dvogodišnje dizajnerske produkcije svaki put iznenađuje, pokazuje ono što je bilo i najavljuje ono što se sprema.

Deveto izdanje izložbe, koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine, obuhvatilo je inače radove u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski /produkt dizajn, Prostorne i grafički intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod i Koncept/inicijativa/kritički dizajn.

Popis ostalih dobitnika nagrada pronađite u izvornom članku. Izložba ostaje otvorena do 16. listopada u MUO-u.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više