Search

Film \"U plavetnilo\" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu

Veliki uspjeh za hrvatski film


Image: PR

Kratki igrani film "U plavetnilo", koji je prema scenariju Christine Lazaridi i režiji dubrovačke autorice Antonete Alamat Kusijanović, prošle godine sniman u Dubrovniku bit će premijerno predstavljen na Filmskom festivalu u Berlinu

Film se u konkurenciji s preko 6000 prijavljenih filmova našao među njih 50 iz 27 zemalja koji će se prikazivati na ovom prestižnom festivalu kao dio natjecateljskog programa "Generation 14plus". Unutar selekcije "Generation 14plus" kratkih filmova, "U Plavetnilo" je u konkurenciji s još 13 filmova. Ovaj program namijenjen je mlađoj publici te donosi filmove koji tematiziraju probleme mladih.

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu (фото 1)

U plavetnilo tako prati temu koja na kompleksan način opisuje stanje uma djevojčice koja proživljava velike promjene u svom životu. Bježeći od obiteljskog nasilja, trinaestogodišnja Julija i njezina majka dolaze na idilični otok gdje je Julija provela djetinjstvo. Julija se žarko želi ponovno zbližiti sa svojom najboljom prijateljicom Anom. No, Ana je zaljubljena i Julija joj više nije toliko važna. Njezino odbijanje ponovno otvara Julijine rane i baca je nazad u vrtlog nasilja, piše portal GoDubrovnik. 

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu (фото 2)

Ovo je veliki uspjeh za mladu Antonetu koja je od samog početka vjerovala u projekt i cijelu ekipu sa snimanja. Opisuje tako svoje emocije i trud svih onih koji su sudjelovali na ovom projektu: "To su rezultati kojima se uvijek potajno nadaš, ali naravno da je nevjerojatan osjećaj kad se dogode, donose neizmjeran mir i vjetar u leđa za dalje. Najsretnija sam što ću sada s novom snagom uploviti u sljedeći projekt sa svojom scenaristicom Christinom Lazaridi", komentira Antoneta.

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu (фото 3)

Cijeli projekt od samog početka ima posebnu priču pa ih tako ima nekoliko i sa snimanja. 
"Snimanje je jako stresan i kompleksan proces u kojemu se 45 ljudi koji se nikad nisu ni vidjeli trebaju koordinirati u kratkom vremenu i stvarati sa preciznošću i k tome biti kreativni - to je veliki zadatak," kaže on i nastavlja: "Najljepša priča sa snimanja je kad smo snimali predzadnju scenu. Radi se o vrlo zahtjevnoj emotivnoj sceni i vrhuncu filma. Lokacija je bila na strmim stijenama, uz bučno more, pred zalazak sunca - subliminalno, i opasno i lijepo. Glumice Gracija Filipović i Vanesa Vidaković pjevale su jedna drugoj po tiho u uho da bi zadržale emocije u sebi dok se kamera ne pripremi, u jednom trenutku kao da više nismo snimali film, emocije su nadišle scenarij i postale stvarne, završili smo kadar a one su se uhvatile za ruke i skočile s viske stijene u more. Svi su ostali u šoku i strahu, a ja sam se s cijelom opremom i scenarijem zaletjela za njima. Užasno se bojim visine. Ali to je ono što film jest, strastven skok u novo, svaki put iznova," s velikom emocijom se prisjeća ova umjetnica najboljih trenutaka sa snimanja.

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu (фото 4)

"Na kraju snimanja cijela ekipa je toliko bila povezana svim teškim i lijepim iskustvima sa seta, svi smo zajedno skočili U Plavetnilo!"

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu (фото 5)

Postava je u prvom planu bila fokusirana na mlade glumce kojima je ovo prvi veliki projekt, no kako autorica filma kaže, snašli su se kao veliki i profesionalni igrači u moru filmskog stvaranja.

"Gracija, Vanesa, Andro i Dominik su izvrsni mladi glumci. Pripremali se više od dva mjeseca, svaki put kad smo se nalazili donosili su dnevnike svojih karaktera na uvid i diskusiju. To su teški zadatci - osim što su fizički iscrpljujući i emotivno su zahtjevni. Treba dozvoliti redatelju i svojim kolegama glumcima da uđu u tvoju intimu. Snimali smo na otoku Koločepu. Snimajuće lokacije na otoku su bile dostupne isključivo brodom, snimali smo na moru i pod morem na dubini i do 10 metara, izloženi suncu, oni su to stojećki podnijeli. Ja sam kao redateljica presretna, oni su mi dali najljepši poklon jer oni jesu ovaj film, a to je i svjetska scena prepoznala", ponosno ih predstavlja Antoneta koja tvrdi da ćemo ove mlade glumce u budućnosti sigurno gledati na ekranima ili u kazalištu.

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu (фото 6)

Ovako jaka emocija koja se proteže cijelim filmom koji će se premijerno predstaviti u Berlinu miriše na elemente autobiografskog filma, a upravo to Antoneta i potvrđuje. "Otok Kalamota je autobiografski element. Sve četiri generacije žena u mojoj obitelji odrasle su na Kalamoti, moja majka Katarina, none Antonija i pranone Marija, i ja, koja sam u različitim fazama provodila vrijeme sa svakom od njih. Vezana sam za te dane svog djetinjstva, bili su sigurni i puni pozitivnog osjećaja da je najbolje tek pred nama."

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu (фото 7)
Ovo djelo moći ćete uskoro pogledati i sami. "Film će premijerno biti prikazan na Berlinale Film Festivalu, a potom se nadamo uspješnoj svjetskoj festivalskoj turneji. Svakako će film biti prikazan u Dubrovniku u jednom trenutku, kada ćete mlade glumce moći pitati sve o njihovim iskustvima sa seta i premjere u Berlinu na koju se nadam da svi skupa idemo. A dalje se nadam novom projektu kao uvijek, jednom kad izađeš iz montaže filma, krećeš u opet u novu hibernaciju i pisanje, pa u produkciju i tako dalje; u krug..." puna entuzijazma opisuje budućnost filma.

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu (фото 8)
"Film nije rad jedne osobe niti nekoliko njih, to je živi organizam koji treba "cijeli otok" suradnika da bi se napravio, jako sam zahvalna svim otočanima Kalamote, oni su puno doprinijeli ovom projektu. Hrvatski Audiovizualni Centar i Slovenski Filmski Centar, te Grad Dubrovnik su novčano poduprli ovaj projekt i bez njih ovaj jako tehničko zahtjevan film se ne bi snimio, a filmska ekipa mu je dala znoj, krv i ljubav koja ga je iznijela od same ideje do filma koji će nadam se mnogi vidjeti, a glumci, oni su srce ovog projekta oni zaslužuju sve pohvale i moju neizmjernu zahvalnost," zaključila je Antoneta. Film je snimljen u produkciji udruge MOTION, a sufinanciran je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Gradskog ureda za kulturu grada Dubrovnika, Slovenskog Filmskog Centra, MB Gripa i Postera, postprodukcijski servis i vizualni efekti.

Film "U plavetnilo" filmske umjetnice iz Dubrovnika bit će premijerno predstavljen u Berlinu (фото 9)

Od 9. do 19. veljače ove godine, u Berlinu, Berlin International Film Festival (Internationale Filmfestspiele Berlin), tzv. Berlinale, je jedan od vodećih svjetskih festivala, te se uz Cannes i Veneciju smatra najvažnijom pozornicom za predstavljanje novih filmskih djela. Osnovan je 1951., a od 1978. godine održava se svake godine u veljači. S oko 300.000 prodanih karata i 500.000 posjetitelja, smatra se jednim od najposjećenijih svjetskih festivala. Oko 400 filmova se prikazuje u nekoliko različitih programa, predstavljajući time široki spektar svjetske kinematografije. Čestitamo mladim umjetnicima koji su pokazali kako je vedra budućnost u hrvatskoj filmskoj produkciji te da nove generacije pomiču granice svojim znanjem, idejama i trudom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više