Search

Gdje i kada u Zagrebu pogledati kultni američki horor \"Noć živih mrtvaca\"?

Gdje i kada u Zagrebu pogledati kultni američki horor "Noć živih mrtvaca"?

U sklopu programa Kinolektira


Image: screenshot

U utorak, 31. listopada u 21 sat u Kinu Europa prikazat će se utjecajan američki nezavisni film "Noć živih mrtvaca" (1968.) redatelja Georgea A. Romera

Ovaj originalan i nadahnuti film strave mnogi proglašavaju jednim od najboljih filmova svih vremena i redovito je pri samom vrhu ljestvica najvećih filmskih uspješnica horor žanra. "Noć živih mrtvaca" praktički je izumila žanr filmova o zombijima mesožderima, polučivši čitav niz nastavaka i remakeova. Film je snimljen u nezavisnoj produkciji za svega 114.000 $, ali je postigao velik uspjeh zaradivši 12 milijuna $ u SAD-u te 30 milijuna $ diljem svijeta.

Brat i sestra, Johnny (Russell Streiner) i Barbra (Judith O’Dea), na godišnjicu smrti svog oca odlaze na njegov grob. Vojska zombija tajanstveno ustaje iz svojih grobova i ubija Johnnyja. Barbra bježi i sreće tamnoputog Bena (Duane Jones). Zombiji ih proganjaju pa se odlučuju sakriti u naizgled napuštenoj ruralnoj kući gdje se već skriva obitelj Cooper. Ubrzo otkrivaju da se trebaju jednako bojati jedni drugih kao i zombija.

Ovaj prijelomni horor film odlikuju intrigantan scenarij, naturalističko-dokumentaristički pristup i prije svega mračan ironični završetak, oznaka svih istinskih horora. Usprkos pritisku dvaju studija, Columbia i American International Pictures, George A. Romero je odbio isporučiti klasičan holivudski happy end, a film možemo iščitavati i kao britki društveni komentar na trzavice američkog društva 1960-ih, poput rasne netrpeljivosti i hladnoratovske atmosfere, te neuspjeh američke vanjske politike u svijetlu Vijetnamskog rata. Romero razotkriva najniže ljudske osobine u borbi za opstanak, pokazuje da je zajednica ugroženija unutarnjim prijeporima nego izvanjskom opasnošću, izjednačava bezumne zombije i njihove bešćutne progonitelje, te dočarava izolaciju i globalnu paniku koje se manifestiraju na klaustrofobičnoj i intimnoj razini.

Poput većine niskobudžetnih filmova "Noć živih mrtvaca" sjajno iskorištava minimalan broj lokacija i talentirane nepoznate glumce. Ovaj uznemirujući film donosi i za ono doba eksplicitne kanibalističke scene, a slavni filmski kritičar Roger Ebert smatra kako je izdržao test vremena i održao svoj status jednog najstrašnijih horora ikad snimljenih. Romero je realizirao i filmove "Zora mrtvaca" (1979.) te "Dan mrtvaca" (1985.) koji duhovito razrađuju motive prvoga filma, tvoreći osebujnu trilogiju.

Prije same projekcije filmolog Nikica Gilić napravit će kratki uvod u film, a više o cijelom događanju provjerite na Facebook eventu. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više