Search

Google Doodle posvećen najpoznatijem hrvatskom kiparu

Google Doodle posvećen najpoznatijem hrvatskom kiparu

Na današnji dan 1883. godine rođen je Ivan Meštrović

Tekst: BURO.


Image: Google.com,
Screenshot

Na današnji dan, 1883. godine, rođen je poznati Hrvat Ivan Meštrović, a povodom njegovog 130. rođendana, Google je svoj popularni Doodle posvetio upravo ovom velikom kiparu i arhitektu!

Meštrović je rođen u Vrpolju, djetinjstvo je proveo u Otavicama, a nakon studija na bečkoj likovnoj Akademiji, upravo u doba zamaha secesije, stilski se mijenjao te kao ličnost bio svestran - kipar te tvorac više arhitektonskih i književnih djela. Svoju prvu izložbu predstavlja 1905. godine u Beču s grupom Secesija, a njegov rad ubrzo postaje popularan. Godine 1908. odlazi u Pariz te iznajmljuje studio na Montparnasseu i uspijeva izraditi više od pedeset skulptura koje mu donose međunarodni ugled. Kretao se europskim središtima više od dva desetljeća, da bi se potom vratio u domovinu te u Zagrebu adaptirao kuću i izgradio atelje.

Google Doodle posvećen najpoznatijem hrvatskom kiparu (фото 1)

U razdoblju između dva svjetska rata izradio je velik broj reljefa u kamenu, nagih figura i portreta. Najpoznatiji su svakako spomenik Grguru Ninskom u Splitu, Strossmayeru u Zagrebu, Zahvalnosti Francuskoj u Beogradu, Neznanom junaku na Avali, Miletiću u Novom Sadu i Indijancima u Chicagu.

Ivan Meštrović preminuo je u South Bendu 16. siječnja 1962., a sahranjen je u Otavicama kod Drniša.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više