Search

Grafit koji je Banksy naslikao u londonskom metrou uklonjen je za nekoliko sati

Grafit koji je Banksy naslikao u londonskom metrou uklonjen je za nekoliko sati

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Banksy je jučer ponovo bio u akciji. Ovog puta je mjesto nastanka njegovog novog rada bio londonski metro. Umjetnik je ovom gerila akcijom još jednom učvrstio svoju reputaciju underground umjetnika o kojem nitko ništa ne zna i čiji je identitet javnosti nepoznat. Maskirao se u radnika čistoće i ušao u metro sa snimateljem koji je zabilježio kamerom cijeli nastanak novog rada. Umjesto sredstva za dezinfekciju Banksy je u kanistru na leđima imao boju koju je iskoristio da nacrta štakora i njihovo ponašanje za vrijeme epidemije koronavirusa. Ovo nje prvi put da on koristi motiv štakora: u doba početka pandemije i obavezne karantene, zidove vlastite kupaonice oslikao je njima. 

Grafit koji je Banksy naslikao u londonskom metrou uklonjen je za nekoliko sati (фото 1)

Banksy je na svojem Instagram profilu objavio odmah i video o tome kako je ušao u londonski metro i napravio ovaj rad kojeg je dosad pregledalo više od tri milijuna ljudi. Na njemu se vide štakori kako kašlju ili koriste dezinficijens za ruke, svi simboli koji upućuju na trenutačnu situaciju. Na kraju snimke pojavljuje se natpis u metrou na kojem je Banksy ispisao riječi "I GET LOCKDOWN", a kada se zatvore vrata na njima je ispisano "BUT I GET UP AGAIN". To je njegova poruka koju šalje povodom pandemije i karanete, a prikazana kroz parafraziranje pjesme "Tubthumping" grupe Chumbawamba.

View this post on Instagram

. . If you don’t mask - you don’t get.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Ali ljudi koji su poželjeli da ovaj rad vide uživo, ne mogu to napraviti. Jednostavno, radnici čistoće su još jučer taj rad uklonili jer londonska željeznica ima veoma striktna pravila o grafitima i iste ne dopuštaju. Oni su mu ponudili da novi rad napravi u prihvatljivijem okruženju koji nema ovakva pravila. Drugačiji obrat u ovoj priči iskreno nismo mogli ni očekivati kada je Banksy u pitanju.

Leave a comment

više