Search

Greta Thunberg nominirana je za Nobelovu nagradu za mir već drugu godinu za redom

Greta Thunberg nominirana je za Nobelovu nagradu za mir već drugu godinu za redom

Trud mlade aktivistice ponovno je prepoznat

Tekst: D.M.


Image: Instagram

Dva su člana norveškog parlamenta nominirala eko-aktivisticu, tinejdžericu Gretu Thunberg za dobitnicu Nobelove nagrade za mir, piše Associated Press. Časopis Time ju je proglasio osobom godine za 2019., a ovo je već druga nominacija na Nobelovim nagradama za mladu Thunberg. Prošle ju je godine za pomirenje Etiopije i Eritreje odnio Etiopijski premijer Abiy Ahmed.

Thunberg, koja je ohrabrivala učenike da ne dolaze na nastavu radi štrajka i javnog okupljanja do sad je govorila pred Ujedinjenim Narodima u New Yorku i Madridu i nedavno pred Svjetskim ekonomskim forumom u Davosu, Švicarskoj.

"Pitam se što ćete odgovoriti svojoj djeci kada vas pitaju zašto ništa niste poduzeli", pokušala je doprijeti do svojih protivnika. Zasluge koje si mlada aktivistica može pripisati su lobiranje za očuvanje okoliša u političkim krugovima i aktivizam za smanjenje štetnih emisija u atmosferu. Ako za ta postignuća ove godine osvoji nagradu, Thunberg će biti tek 18. žena s Nobelovom nagradom za mir i 54. laureatkinja uopće. Za razliku od muških pobjednika kojih je od 1901. godine ukupno 956. To govori mnogo o tome koliko se ženski rad (ne) cijeni u institucijama.

Greta Thunberg nominirana je za Nobelovu nagradu za mir već drugu godinu za redom (фото 1)

Aktivistica za ženska prava i edukaciju, Malala Yousafzai osvojila je nagradu 2014. zajedno s Kailash Satyarthi, aktivisticom za dječja prava. Nagrađene su za borbu protiv gušenja dječjih i ženskih prava i prava na edukaciju. Posljednja je pobjednica bila Nadia Murad. Murad je 2018. Sveukupni je zbroj ženskih pobjeda prilično poražavajuć. Nakon što je Marie Curie osvojila nagradu 1903., trebalo je proći 60 godina da bi se pojavila sljedeća laureatkinja. Maria Goeppert Mayer. Doduše, 21. stoljeće sa sobom je donijelo i preokret. Postignuća suvremenih pobjednica su velika i u posljednjem su desetljeću pravovremeno priznata kao takva, što ukazuje na uspjeh, pogotovo kad se radi o aktivisticama za ženska prava.

Premda odbor Nobelovih nagrada ne komentira nominacije, teško je znati s kime se osviještena Šveđanka natječe, no s čvrstom porukom i glasom koji se daleko čuje ima veliku šansu za pobjedu. U slučaju da osvoji nagradu za mir, to ne bi bila tek pobjeda za samu Thunberg već i početak nove ere u kojoj mladi ljudi ulaze u diskurs u kojem do sada nije bilo mjesta za njih.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više