Search

Gumb kao umjetničko djelo

Gumb kao umjetničko djelo

Izložba u pariškom muzeju Les Arts Décoratifs


Image: buro247.ru

U pariškom muzeju Les Arts Décoratifs otvara se zanimljiva izložba u kojoj će glavnu ulogu preuzeti najmanji, ali često ključni elementi modnog dizajna - gumbi

Zlatni dani gumba kao ključnog dekorativnog elementa koji se u 18. stoljeću smatrao pravim malim umjetničkim djelom davno su prošli: od trenutka kad je izumljen patent-zatvarač, ovi su sitni, ali iznimno važni detalji svakog kostima ili kaputa nepovratno izgubili svoj status. Izložba koja je u utorak otvorena u pariškom muzeju Les Arts Décoratifs i koja će trajati do 19. srpnja, prisjetit će nas tko je nekad dominirao svijetom mode.

Kustosi Déboutonner la Mode (Otkopčajmo modu) sakupili su i izložili više od 3000 minijaturnih eksponata, kao i stotinjak kostima i modnih dodataka te desetke fotografija i skica, među kojima su se našle i neke dizajnera Christiana Diora. Pravo kraljevstvo gumba, koje će obuhvatiti povijest ovog sićušnog predmeta od 18. stoljeća do danas, protezat će se na čak dva kata.

Budući da je gumb kao dekorativni element svoju najveću popularnost dosegao u 18. stoljeću, najveći dio izložbe posvećen je upravo tom periodu i nalazi se u prizemlju muzeja. U to su se vrijeme gumbi nalazili na odjeći plemića i predstavljali su prava mala umjetnička djela te su ponekad koštali više i od samog kostima. U izradi gumba koristile su se tada najnaprednije metode, koje su za današnje pojmove potpuno nezamislive. Primjerice, jedan je gumb mogao biti ukrašen pravim minijaturnim mozaikom ili, pak, činiti minijaturne diorame. Od rijetkog i dragocjenog proizvoda gumb se pretvorio u najobičniji element masovne proizvodnje već krajem 19. stoljeća. 

Prvi kat potpuno je posvećen avanturama gumba u 20. stoljeću, kad se prvi put počeo pojavljivati u couture kolekcijama slavnih dizajnera i pomalo počeo vraćati staru slavu. Voljeli su ga glasoviti Paul Poiret i Cristóbal Balenciaga, ali i Elsa Schiaparelli, za koju je moda oduvijek bila zabavna igra i umjetnost u kojoj su se gumbi često pojavljivali kao dekorativni elementi koje je bilo potrebno dodatno istaknuti, stoga nisu nimalo sličili običnim plastičnim masama na koje nas je naviknulo suvremeno masovno tržište.

Poseban dio izložbe posvećen je gumbima koje su izradili slavni umjetnici prošlog stoljeća, poput Jeana Arpa, Sonije Delaunay i Julija Gonzaleza.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više