Search

Hrvatska dobila još jedan street art muzej

Hrvatska dobila još jedan street art muzej

Projekt "ZooGenArt"


Image: PR

Prošlog četvrtka u sjedištu tvrtke Genera, u Kalinovici pokraj Sv. Nedjelje predstavljen je umjetničko-humanitarni projekt "ZooGenArt"

Projekt "ZooGenArt" uspješno spaja promociju mladih umjetnika i dobrotvorni rad ove domaće farmaceutske tvrtke. Kako je primarna djelatnost Genere proizvodnja lijekova za životinje, tako su se životinje nametnule kao logični motivi umjetničkih djela - 2 zidna murala i 9 kipova, koja su osvanula na fasadama i travnjacima proizvodnog pogona tvrtke.

Hrvatska dobila još jedan street art muzej (фото 1)

U prvoj u nizu "izložbi" eksperimentalnog tvorničkog muzeja sudjeluje 6 mladih umjetnika - kiparica Ana Kovačić koja je izradila poliesterske skulpture krave, ovce, mačke, psa, kokoši, pijetla i pilića, a koje su oslikali Marija Koruga, Petra Drožđan-Kranjčec, Mario Kolarić - Sretan Bor, Roman Pokos te Slaven Kosanović - Lunar koji je autor i dva zidna murala.

Hrvatska dobila još jedan street art muzej (фото 2)

Lunar, najstariji među umjetnicima, pionir je graffiti i street arta u Hrvatskoj te se na njegovom primjeru može jasno pratiti tranzicija koju je taj tip umjetničkog djelovanja doživio na putu od ulice do muzeja. Doduše, ovdje nije riječ o klasičnom muzeju nego više o nekoj vrsti umjetničkog poligona, platformi koja bi u budućnosti trebala služiti mladim umjetnicima kao mjesto stvaranja u ateljeima u koje će biti prenamijenjen dio Generinih proizvodnih objekata ili kao izložbeni prostor na 25 hektara tvorničkog kompleksa.

Mario Kolarić, Sretan Bor i Ana Kovačić

U svakom slučaju, riječ je o hvalevrijednoj inicijativi i jednom od rijetkih primjera u svijetu uobičajene prakse da velike tvrtke podržavaju umjetničku scenu i na taj način doprinose društvu u kojem djeluju. U konačnici ZooGenArt-ovo naslijeđe je višestruko - mladim umjetnicima pruža priliku za prezentaciju i afirmaciju, prikupljena sredstva uložit će se u kupnju i obuku pasa vodiča slabovidnih osoba te pasa za terapiju djece s poteškoćama u razvoju, Generini zaposlenici dobili su ugodan i inspirativan prostor za rad, a svi vi moći ćete u skoroj budućnosti posjetiti muzej koji će vikendom biti otvoren za javnost.

Petra Drožđan-Kranjčec i Ana Kovačević

Marija Koruga i Ana Kovačević

Marija Koruga i Ana Kovačević

Related articles

Buro 24/7 Selection

više