Search

Hrvatski dizajneri autorskim plakatima pozivaju na sutrašnji prosvjed

Hrvatski dizajneri autorskim plakatima pozivaju na sutrašnji prosvjed

Podrška Cjelovitoj kurikularnoj reformi


Image: PR

"Hrvatski dizajneri u akciji" naziv je inicijative oko koje su se okupili domaći grafički dizajneri kako bi svojim plakatima iskazali podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi i voditelju radne skupine dr.sc. Borisu Jokiću te njegovom timu stručnjaka

"Hrvatski dizajneri u akciji“ naziv je inicijative oko koje su se okupili hrvatski grafički dizajneri kako bi svojim plakatima iskazali podršku Cjelovitoj kurikularnoj reformi i voditelju radne skupine dr.sc. Borisu Jokiću te njegovom timu stručnjaka. Plakati dizajnirani u ovu svrhu jasno poručuju da je reforma obrazovanja od ključnog značaja za razvoj Hrvatske i tiče se svakog građanina Republike Hrvatske, neovisno o političkoj i vjerskoj pripadnosti, svjetonazoru ili uvjerenjima. Plakati poručuju da struka treba biti ispred politike, te da politika treba služiti za dobrobit građana. Svoje radove dizajneri su ponudili svim građanima da ih preuzmu na internet linku, isprintaju i izađu s njima na prosvjed 1. lipnja diljem Hrvatske. Akciju su osmislile Iva Babaja, dizajnerica i prethodna Predsjednica Svjetskog Savjeta za Dizajn (ico-D) i dizajn menadžerica Tatjana Bartaković. Projekt podržavaju Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) i Kulturnjaci 2016.

Hrvatski dizajneri autorskim plakatima pozivaju na sutrašnji prosvjed (фото 1)

"Mi dizajneri smatramo da pravo na moderno obrazovanje našoj djeci daje priliku da stvore novi, bolji svijet. Reforma obrazovanja od ogromnog je značaja za razvoj naše zemlje i tiče se svakog građanina Republike Hrvatske, neovisno o političkoj i vjerskoj pripadnosti, svjetonazoru ili uvjerenjima. Ako se obrazovni sustav ozbiljno ne reformira, ne može to niti jedna grana ekonomije, a ako želimo da naša djeca ovdje stvaraju budućnost, onda su reforme nužno potrebne u svakom segmentu društva. Svaka strategija razvoja je reforma u svojoj biti. Bez sustava koji omogućuje djeci da stječu vještine u skladu s vremenom - krademo djeci – a i samima sebi, posredno - budućnost. Politika ne djeluje za dobrobit građana, ali vrijeme je da pokažemo da politika treba služiti nama, a ne mi njoj. U situaciji u kojoj se jedine reforme izvode na izravnu štetu kvalitete života građana, sve je bitnije pokazati da promjena treba krenuti od nas samih. Nedopustivo je da se projekt ovakve važnosti za budućnost Hrvatske opstruira zbog političkih i marginalnih interesnih skupina bez pravog političkog legitimiteta, ako se, kako je rekao dr. sc. Boris Jokić, "dominantne političke stranke koje vode ovu zemlju ne dogovore oko toga da je jednoznačno potrebna promjena hrvatskog obrazovanja, onda dugoročno nemamo šanse kao društvo za promjenu." poručuje kolektiv dizajnera.

Hrvatski dizajneri autorskim plakatima pozivaju na sutrašnji prosvjed (фото 2)

"Reforma je stvarana u otvorenoj, stručnoj i demokratskoj atmosferi, u javnim raspravama je sudjelovalo više od 60.000 nastavnika i profesora, i nitko nema pravo političkim i ideološkim pritiscima zaustavljati taj sveobuhvatni proces. Budućnost će biti dizajnirana, samo je pitanje tko će je dizajnirati - ideje koje nas vode u razvoj i budućnost, ili ideje koje nas stavljaju uz bok reakcionarnim državama i neslobodnim sustavima. Mi dizajneri smatramo i da građanska odgovornost ne prestaje izlaskom na izbore - nastavlja se mirnim, civilnim djelovanjem unutar dostupnih institucija i korištenjem svih dostupnih alata. Za nas dizajnere to su kreativni mediji, zato smo se u akciju podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi, voditelju radne skupine dr.sc. Borisu Jokiću te njegovom timu stručnjaka koji su jasno poručili da struka treba biti ispred politike, uključili onako kako najbolje znamo - svojim radovima napravljenim isključivo u ovu svrhu. Želimo ukazati da se i dizajn nalazi u službi izgradnje kvalitetnijeg življenja kao jedinstveni alat za provođenje promjena i društvene komunikacije." zaključuju dizajneri.

Hrvatski dizajneri autorskim plakatima pozivaju na sutrašnji prosvjed (фото 3)

Plakate su osmislili i potpisuju: Ivan Antunović, Bachrach&Krištofić, Bruketa&Žinić, Bunch, Davor Bosnić, Matea Bronić, Dejan Dragosavac & Tomislav Medak, Sandro Dujmenović, Hamper (Ivana Vučić & Tom Jura Kaćunić), Izvorka Jurić & Jelena Gvozdanović, Draga Komparak, Marko Koržinek, Dejan Kršić, Igor Mladinović, Šesnić&Turković, Zoran Đukić, Marko Hrastovec, Utorak (Jakov Vilović i Demijan Bačić), Boris Ljubičić, Jelenko Hercog, Marko Cvijetić & Jurica Koletić, Five, Nji3 (Tessa Bachrach, Dina Milovčić, Franka Tretinjak), Igor Manasteriotti, Parabureau, Revolucija, Vesna Horvat & Kitica Kekić, Kombinat (Leo Kirinčić, Mirna Gurdon) i dizajnerski tim Svjetlane Vukić, Sonje Šurbatović i Luke Pervana.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više