Search

Hrvatski filmovi i filmaši na 70. Filmskom festivalu u Cannesu

Hrvatski filmovi i filmaši na 70. Filmskom festivalu u Cannesu

Film "Trešnje" Dubravke Turić i "Moj život bez zraka" Bojane Burnać

Image: PR

Na 70. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, koji se održava od 17. do 28. svibnja 2017., u programu "15 dana autora" prikazat će se kratkometražni igrani film "Trešnje" Dubravke Turić

Kratkometražni igrani film "Trešnje" redateljice Dubravke Turić, snimljen u produkciji zagrebačkog Kinematografa, priča je o odrastanju, čija je radnja smještena u Dalmatinskoj zagori. Bezbrižno ljeto dječaka Jakova postepeno narušavaju napeti obiteljski odnosi, a slijed događaja koji završavaju tragično izazvat će u njemu emotivnu pobunu protiv odraslih, ali i osjećaj vlastite krivnje.

Hrvatski filmovi i filmaši na 70. Filmskom festivalu u Cannesu (фото 1)

Film je nastao prema istoimenoj priči spisateljice i pjesnikinje Olje Savičević Ivančević. Scenarij potpisuje Jelena Paljan, direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, osim režije Dubravka Turić potpisuje i montažu, a za oblikovanje zvuka bila je zadužena Dubravka Premar. Za scenografiju je zaslužna Petra Poslek, za kostimografiju Morana Starčević, a glavne uloge u filmu nose Roko Glavina, Lana Barić, Nikša Butijer, Milivoj Beader, Areta Ćurković, Franko Jakovčević i Donat Zeko. Producentica filma je Dijana Mlađenović iz Kinematografa.

Hrvatski filmovi i filmaši na 70. Filmskom festivalu u Cannesu (фото 2)

Program "15 dana autora" ("Quinzaine des réalisateurs") ove se godine po 49. put održava od 18. do 28. svibnja, paralelno s festivalom u Cannesu, te predstavlja nova redateljska imena otkrivajući autore snažnih i jedinstvenih poetika. Kroz povijest ovaj je program pažnju šire publike i kritike skrenuo na neke od najuspješnijih redatelja današnjice poput Wernera Herzoga, Martina Scorsesea i Kena Loacha. Inače, Hrvatski audiovizualni centar desetu godinu predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). U sklopu market-projekcije bit će prikazan i "Moj život bez zraka", dugometražni dokumentarni film redateljice Bojane Burnać koji je svjetsku premijeru imao na prestižnom Kanadskom međunarodnom festivalu dokumentarnog filma HotDocs.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više