Search

Hrvatski umjetnici izlažu u Berlinu

Hrvatski umjetnici izlažu u Berlinu

"Vodič kroz galaksiju za autostopere – jedan segment nomadizma u umjetnosti"


Berlinska izložba inspirirana je slavnom knjigom "Vodič kroz galaksiju za autostopere", a hrvatski su umjetnici dali svoj doprinos ideji nomadizma u umjetnosti

Izložbeni projekt Hrvatskog društva likovnih umjetnika, koji će se u periodu od 1. do 17. svibnja 2015. godine održati u berlinskoj galeriji Schau Fenster pod nazivom "Vodič kroz galaksiju za autostopere" referira se na knjigu Douglasa Adamsa koja obrađuje kozmički nomadizam. Za razliku od knjige, ova se izložba bavi nomadskim aspektom kod hrvatskih (i stranih) umjetnika, kao i umjetnika koji su svojim nomadizmom povezani s Berlinom.

Umjetnici koji sudjeluju su Nina Kurtela, Martina Mezak, Monika Meglić, Stipan Tadić, Mia Orsag, Nika Radić, Övgü Özen, John Mullen, Luise Kloos, Dionisis Kavallieratos, Filippos Kavakas i Jovana Popić.

Umjetnici uključeni u ovaj projekt djeluju unutar različitih grana likovnosti, u različitim medijima, a neki od njih su živjeli u nekoliko različitih zemalja pa se, prema tome, u svojim radovima referiraju na različite kulturološke aspekte imigracije i nomadizma.

Hrvatski umjetnici izlažu u Berlinu (фото 1)

Izložba "Vodič kroz galaksiju za autostopere – jedan segment nomadizma u umjetnosti" je dio uzvratne međunarodne suradnje HDLU-a s galerijom Schau Fenster iz Berlina. Kolaborativni projekt podrazumijeva razmjenu i organizaciju dviju gostujućih izložbi. Prva je gostovanje hrvatskih umjetnika, Josipa Zankija i Mie Orsag, koji će kurirati izložbu u berlinskoj galeriji Schau Fenster, dok je druga gostovanje njemačkog kustosa Jana Kagea s izložbom u zagrebačkoj galeriji PM, HDLU, u srpnju ove godine. 

Hrvatski umjetnici izlažu u Berlinu (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više