Search

Hrvatski umjetnici nastupaju na Bijenalu u Litvi

Hrvatski umjetnici nastupaju na Bijenalu u Litvi

Prezentacija umjetnosti i kreativnosti


Image: PR

Na desetom izdanju međunarodnog Kaunas Bijenala u Litvi koji se održava od 18. rujna do 31. prosinca bit će predstavljeni i hrvatski umjetnici

Kaunas Bijenale je tromjesečna manifestacija i najznačajniji festival suvremene umjetnosti u baltičkim zemljama čiji se program bazira na korelacijama u područjima vizualne umjetnosti, arhitekture i tekstila. Iako je tradicionalno naglasak na tekstilnoj umjetnosti, ove godine su u posebnom fokusu zvuk i glazba, a sudjeluje više od osamdeset umjetnika i kustosa iz cijeloga svijeta. Kustos glavne izložbe jubilarnog izdanja "Threads: A Fantasmagoria about Distance" je Nicolas Bourriaud, ugledni francuski teoretičar i kritičar umjetnosti, čija su djela uvelike utjecala na razumijevanje i interpretiranje suvremenih umjetničkih praksi i pojava.

Hrvatski umjetnici nastupaju na Bijenalu u Litvi (фото 1)

Karmen Krasić Kožul, Danijela Oberhofer Tonković i Lucija Grbić čine grupu ljudi koja vodi agenciju Lab 852 te ove godine surađuje s festivalom u sklopu projekta Networked Encounters / Umreženi susreti, a program je podržala i Kreativna Europa. Ove godine imali su zadatak okupiti devet umjetnika; osam iz Hrvatske i jednog iz Austrije, i to iz područja zvuka, tekstila, svjetla, arhitekture i glazbe. Oni se upravo pripremaju za put u Litvu, gdje će, što kolektivno što individualno, prezentirati umjetničke radove u Kaunasu. 

Hrvatski umjetnici nastupaju na Bijenalu u Litvi (фото 2)

Umjetnički tim sastavljen od Bojana Gagića, Mijodraga Gladovića, Barbare Raad, Zdravka Krasića vođen austrijskom umjetnicom Elisabeth Schimanom, na Bijenalu sudjeluje s projektom "Agora or Artistic Assembly", u sklopu kojeg će predstaviti kolaborativan hipermedijalni umjetnički rad u bivšoj tvornici tekstila Drobė. Prezentacija umjetnika sastoji se od zvučno-svjetlosne instalacije, interaktivne skulpture, live electronics performansa i dokumentarističke izložbe.  Sve dodatne informacije i detalje o ovom festivalu, ali i domaćim predstavnicima možete pronaći ovdje. 

Hrvatski umjetnici nastupaju na Bijenalu u Litvi (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više