Search

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu slavi 120 godina

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu slavi 120 godina

Na današnji dan prvi put otvorena vrata kazališta

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Na 120. godišnjicu otvorenja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, danas u 14 sati, u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu otvorena je prigodna izložba

Dokumentarna građa iz vremena; fotografije, dokumenti, filmovi i digitalizirani plakati evociraju povijest Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, od najranijega vremena do izgradnje nove zgrade kazališta, 1895. godine. Dio građe posvećen je prvim kazališnim dvoranama u Zagrebu (današnji Muzej grada Zagreba, Prirodoslovni muzej i Gradska skupština) s opisima o razdoblju u kojem su ti prostori korišteni kao kazališne dvorane.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu slavi 120 godina (фото 1)
Dio izložbe dokumentira vrijeme od 10. lipnja 1840., kada je Domorodno teatralno društvo svečanim izvođenjem prve kazališne predstave na štokavskome narječju, junačke igre u tri čina  "Jurana i Sofije" Ivana Kukuljevića Sakcinskog, službeno započelo svoje gostovanje u Zagrebu, Sisku i Karlovcu. Gostovanje je počelo predstavom u Starom kazalištu na Markovu trgu i trajalo je 18 mjeseci, kada su izveli pedesetak različitih izvornih i prevedenih djela, odigravši 200 predstava.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu slavi 120 godina (фото 2)
Raznorodna dokumentarna građa i izvorni predmeti omogućit će vam upoznavanje s najvažnijim osobama, predstavama i događajima iz vremena. Posebna pozornost posvećena je izgradnji današnje zgrade HNK-a u Zagrebu; od ideje do otvaranja 14. listopada 1895., kada je simboličkim udarcem po završnom kamenu na balkonskom stupu pročelja srebrnim čekićem austrougarski car Franjo Josip proglasio kazalište otvorenim. Na izložbi možete pogledati i dva dokumentarna filma, "Die Fellner und Helmer - Story" i "Die vergessenen des eoropäischen Theaterbaus", u trajanju od 30 minuta te dokumentarni film o samoj zgradi HNK-a u Zagrebu u trajanju 10 minuta.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu slavi 120 godina (фото 3)
Posjetitelji izložbe mogu također vidjeti originalnu građu vezanu uz gradnju i otvaranje zgrade HNK-a u Zagrebu: nacrte, spise vezane uz građevinsku dozvolu, plakate, pozivnice, srebrni čekić kojim je car Franjo Josip simbolički obilježio završetak izgradnje zgrade HNK, rad kipara Roberta Frangeša Mihanovića, fotografije izgradnje i brojne druge izvorne materijale iz tog vremena. Izložba je otvorena do 3. 12. 2015. Cijena karte iznosi 15 kn.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu slavi 120 godina (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više