Search

I ovo ljeto zagrebački Tomislavac postaje centar klasične glazbe

I ovo ljeto zagrebački Tomislavac postaje centar klasične glazbe

Glazba i grad: Glazbena fantastika / Joseph Bowie


Image: PR

U najboljoj maniri profesionalnog muziciranja, četiri ansambla HRT-a, Zagrepčanima će i svima onima koji se 21. i 22. lipnja zateknu na Tomislavcu, ponuditi širok izbor glazbenih poslastica...

U suradnji s Gradom Zagrebom, i ove godine ansambli HRT-a slave Svečanost glazbe otvarajući tako ovogodišnji Zagreb Classic!

Stvarati glazbu - moto je inicijative pokrenute još 1981. pri francuskom ministarstvu kulture. Učiniti glazbu dostupnu svima i svugdje, potaknuti amaterske i profesionalne glazbenike na muziciranje izvan strogih okvira koncertnih dvorana, na otvorenim prostorima, doprijeti do što šire publike - ideja je koja je zaživjela već sljedeće, 1982. godine u Parizu kao Fête de la musique - Svečanost glazbe - dan na koji se glazba slavi kao umjetnost koja jednostavno čini život ljepšim. Ideja se od tada pretvorila u međunarodni fenomen: širom svijeta, na prvi dan ljeta, 21. lipnja, organiziraju se besplatni koncerti svih glazbenih žanrova okupljajući ljude na nekonvencionalnim otvorenim prostorima u opuštenoj atmosferi druženja i uživanja u glazbi.

I ove godine, ne samo na 21. lipnja, već i 22. lipnja, prostor takvoga užitka bit će zagrebački Tomislavov trg na kojemu će četiri ansambla HRT-a - Tamburaški orkestar, Jazz orkestar, Zbor i Simfonijski orkestar - u najboljoj maniri profesionalnog muziciranja Zagrepčanima i svima koji se u gradu zateknu ponuditi širok izbor glazbenih poslastica.

I ovo ljeto zagrebački Tomislavac postaje centar klasične glazbe (фото 1)

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a nastupit će pod vodstvom gosta iz Brazila, mladog dirigenta Eduarda Straussera, donedavnog rezidencijalnog dirigenta Teatra Municipal u Sao Paulu, kojega kritika opisuje kao "istinsku prirodnu silu" čije je dirigiranje "prožeto karizmom, vladanjem pozornicom i dobrom kemijom s orkestrom". Zajedno sa Simfonijskim orkestrom i Zborom HRT-a priprema koncert posvećen fantastičnim pričama i bajkama uglazbljenima u baletima, operama, suitama Modesta Petroviča Musorgskog, Petra Iljiča Čajkovskog, Edvarda Griega, Jeana Sibeliusa, Richarda Wagnera, Igora Stravinskog, Frana Lhotke... Posebni gosti bit će dvoje mladih solista: sopranistica Evelin Novak koja uživa međunarodni ugled kao solistica berlinske Državne opere te violinist Luka Ljubas, pobjednik ovogodišnjeg Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml, koji je time postao prvi Hrvat koji je na tom natjecanju pobijedio u 40 godina toga natjecanja, a ujedno je osvojio i sve posebne nagrade! Ulaz je slobodan, a više o svemu što će se dogoditi 21. lipnja pronađite na Facebook eventu.

Jazz orkestar HRT-a će pak ugostit američkog trombonista i skladatelja Josepha Bowieja, osnivača legendarne free funk grupe Defunkt. Osim rada sa svojim bandom, Joseph Bowie surađuje s nizom glazbenika i sastava među kojima su Ethnic Heritage Ensemble, Charlie Haden’s Liberation Orchestra, Vienna Art Orchestra i David Murray Big Band. U Zagrebu će se osim kao virtuoz trombona i vokalist predstaviti i kao skladatelj. Posebni gosti koncerta su naša mlada i vrsna pjevačica Carla Belovari i saksofonist Igor Geržina. Ulaz je slobodan, a više o svemu što će se dogoditi 22. lipnja pronađite na Facebook eventu. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više