Search

Instalacija na Times Squareu koja propituje pojam \"Amerike\"

Instalacija na Times Squareu koja propituje pojam "Amerike"

SAD nije isto što i Amerika


Image: Buro247.ru

Umjetnik Alfredo Jaar želi svojim radom upozoriti da uvriježeni pojam "Amerike" ne podrazumijeva isključivo Sjedinjene Američke Države

Amerika u sebi spaja dva kontinenta - Južnu i Sjevernu Ameriku, a mnogi to iznova zaboravljaju koristeći pojam "Amerika" kako bi označili SAD. Suvremeni američki umjetnik Alfredo Jaar podrijetlom iz Čilea bavi se socijalno i politički obojenom umjetnošću. U suradnji s muzejem Guggenheim na Times Squareu će biti postavljen njegov rad "A Logo for America" iz 1987. godine koji će se od 1. kolovoza svakog dana u ponoć reproducirati na svim reklamnim panoima ovog trga. Dio je to izložbe koja će se u listopadu otvoriti u spomenutom muzeju pod nazivom "Under the Same Sun: Art from Latin America Today".

Instalacija na Times Squareu koja propituje pojam "Amerike" (фото 1)

Instalacija će se sastojati od nekoliko različitih svijetlećih panoa, među kojima je i onaj s natpisom "Ovo nije Amerika" ("This is not America") kojom želi ukazati da se riječju "Amerika" ne može opisivati samo Sjedinjene Američke Države što je postala uvriježena praksa. Svoj je logo po prvi puta javnosti predstavio 1987. godine, a danas, 27 godina kasnije, nije došlo do promjene u razmišljanju.

više