Search

Izložba poznatog hrvatskog fotografa u Rimu

Izložba poznatog hrvatskog fotografa u Rimu

Fotografije Đure Janekovića u Palazzo di Venezia

U ponedjeljak, 16. prosinca u rimskom Palazzo di Venezia otvara se izložba poznatog hrvatskog fotografa Đure Janekovića. Autorica izložbe Marija Tonković, koja je ujedno i autorica prve izložbe radova Đure Janekovića 2009. godine u Muzeju za umjetnost i obrt, nakon čega su mu fotografije uvrštene i u sve ostale izložbe recentne hrvatske fotografije, napisala je povodom ove izložbe: "Stavi prst u more i bit ćeš povezan s cijelim svijetom, stara je poslovica koja se u Hrvatskoj često izgovara. Valovi koji oplakuju dvije obale istog jadranskog mora stoljećima su međusobno obogaćivali i uzajamno prožimali živote i kulture njihovih stanovnika. Već ove kratke naznake iz povijesti hrvatske fotografije ukazuju na značajan utjecaj obrazovanja hrvatskih fotografa u Italiji i njihovih profesionalnih kontakata s Italijom. Stoga je zadovoljstvo predstaviti talijanskoj publici odabrane radove jednog od najistaknutijih hrvatskih fotografa - Đure Janekovića".

Izložba poznatog hrvatskog fotografa u Rimu (фото 1)

"Opus Đure Janekovića (1912.-1989.) donedavno je bio potpuna nepoznanica u korpusu hrvatske fotografije i predstavlja najznačajnije otkriće posljednjih godina koje izuzetno nadopunjava stilsku panoramu tridesetih. Izložba njegovih radova 2009. godine osvijetlila ga je kao jednog od rodonačelnika svih žanrova suvremene fotografije: angažirane umjetnosti, fotoreportaže, sportske moment fotografije i fotoreklame."

Đuro Janeković

Ovom izložbom publici se omogućuje pogled iz Rima prema drugoj obali Jadrana, i još dalje: na Zagreb iz 1930-ih. Izložba ostaje otvorena sve do 12. siječnja, 2014.

Izložba poznatog hrvatskog fotografa u Rimu (фото 2)

Izložba poznatog hrvatskog fotografa u Rimu (фото 3)

Izložba poznatog hrvatskog fotografa u Rimu (фото 4)

Izložba poznatog hrvatskog fotografa u Rimu (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više