Search

Jako nam se sviđaju ove umjetničke skulpture Orašara na EU Adventu. Saznali smo više o njima i o programu

Jako nam se sviđaju ove umjetničke skulpture Orašara na EU Adventu. Saznali smo više o njima i o programu

Moderno i umjetnički, e to nam je super

Tekst: T.K.


Image: PR

U subotu je u super atmosferi, koncertom elektro-akustičnog pop sastava Detour, službenozapočeo popularni Advent na Europskom trgu.Prepoznatljiv po kvalitetnom i urbanom programu, EU Advent i ove će godine svakodnevno do 8. siječnja osvježavati adventsku ponudu u Zagrebu drugačijim gastronomskim, kulturnim i zabavnim sadržajem. Ono što je nama posebno zapelo za oko su velike umjetničke skulpture koje potpisuju domaći umjetnici i kreativci čime je Europski trg postao originalna umjetnička lokacija.

Jako nam se sviđaju ove umjetničke skulpture Orašara na EU Adventu. Saznali smo više o njima i o programu (фото 1)

Uređenje i ove godine prati već utvrđen imidž EU Adventa kao suvremenog i urbanog događanja, posvećenog kvalitetnom društveno-kulturnom programu s pomakom koje okuplja razne kreativce i umjetnike. Osam velikih skulptura Orašara koje krase Europski trg tako je za ovu priliku izradio akademski kipar Ivo Gašparić, inače scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu. Upravo on i supotpisuje scenska skulpturalna djela za HNK-ovu hit-predstavu Orašar dok jednom mjesečno sa spomenutom kazališnom kućom surađuje na velikoj scenografiji. "I za ovu priliku stvaranja Orašara za EU Advent služio sam se kazallišnim tehnikama izrade. Koristio sam stiropor i kaširani papir, ornamenti su od gume, a sve je oslikano tehnikom akrila. Drago mi je što imam prilike raditi na klasičnijim i modernijim scenografijama." otkrio nam je umjetnik o skulpturama koje vas svakodnevno gledaju s Europskog trga i izgledaju odlično.

Jako nam se sviđaju ove umjetničke skulpture Orašara na EU Adventu. Saznali smo više o njima i o programu (фото 2)

Bačve pretvorene u stolove oslikao je Marko Dajak, mladi umjetnik i student Likovne akademije, aktivno uključen u domaću street art scenu. Posljednjih je godina pomagao u organizaciji EU Adventa, a sad mu se prvi put obistinila želja da napravi nešto u struci. O tome nam je više rekao: "Pala nam je na pamet ideja da bačve, koje služe kao stolovi, pretvorimo u Orašara. Oslikao sam ih sprejem koristeći petnaestak nijansi. Bilo mi je zabavno raditi Orašara na bačvama i s veseljem sam isprobavao razne varijante, iako sam prvi put slikao na kružnoj rebrastoj podlozi bačve. Drago mi je sudjelovati na ovakav način. Ako druge uveseljava, mene još više."

Jako nam se sviđaju ove umjetničke skulpture Orašara na EU Adventu. Saznali smo više o njima i o programu (фото 3)

Prepoznatljivih tisuću srca koje vise iznad Europskog trga osmislio je i ilustrirao Marko Matošić, manager K3Pkoji potpisuje brojne scenografije. Osim ovih umjetničkih skulptura na EU Adventu bi vas moglo zanimati još nekoiko detalja po kojima je ova adventska lokacija originalna i posebna. Početkom svakoga tjedna na EU adventu urednica, autorica, novinarka i arheologinja Rujana Jeger u popodnevnim i večernjim satima ugostit će domaće književnice i književnike s kojima dijeli strast prema glazbi. Koncept neformalnog druženja tzv. Social Grilling dat će okvir za opušteni razgovor, glazbenu slušaonicu te čitanje poezije i proze, a gosti - Edo, Ljiljana i Sven Popović, Predrag Ličina, Krešimir Pintarić, Ivica Prtenjača, Zrinka Pavlić i Ivana Bodrožić okupljenima će otškrinuti vrata svojih glazbenih riznica. U utorak, 3. prosinca od 17 sati na prvom ovogodišnjem izdanju Social Grillinga Rujana Jeger razgovara s književnikom, urednikom i izdavačem Borisom Popovićem (Vuizam: arhitektura od krvi i mesa, Sva predivna, beskonačna i konačno mrtva) uz kratko predstavljanje njegovog novog romana, a od 19 sati slijedi promocija časopisa o psima Njuškica.

Jako nam se sviđaju ove umjetničke skulpture Orašara na EU Adventu. Saznali smo više o njima i o programu (фото 4)

Uz dijeljenje besplatnog broja i poklona te razgovora o strahu životinja od petardi, puštat će se glazba koju vole psi. Uz Rujanu Jeger, Europski trg svaki dan od 17 sati bit će okupan dobrim vibracijama i drugih gradskih faca iz kulturnog i zabavnog života, kao što su Nik Oroši, Davor Frajman, Marin Stiv Viduka, Alen Kosanović, Marijan Felver i njihovi gosti. Također, u sklopu novog koncepta glazbenog druženja Social Grilling petkom od 23 sata ne propustite Silent Disco, a nedjeljom od 17 sati Kontrapunkt & Imogen u sklopu kojeg se za DJ pultom izmijenjuju Dus, Ilija Rudman, Eddy Ramich, Alen S, Antonio Zuza i Zak. Ako pak volite zanimljiva pitanja i dobre nagrade, srijedom od 19 sati možete uključiti moždane vijuge u adventskom  Kviznom režimu pod palicom Silvija Pleštine i njegove desne ruke, DJ-a i glazbenog urednika Davora Frajmana.Također,Yammat FM svoj adventski studio ima upravo na Europskom trgu od kuda ujedno i emitira program u udarnim dnevnim terminima. Tu je i već tradicionalni doček Božića i Nove godine uz elektroničke glazbene poslastice.

Jako nam se sviđaju ove umjetničke skulpture Orašara na EU Adventu. Saznali smo više o njima i o programu (фото 5)

Nakon 30 milijuna streamova albuma, rasprodanih koncerata u Manchesteru i Londonu, nastupa na festivalima Bluedot, Festival number 6, Love International i u Boiler Roomu na Baliju, britanski sastav Crazy P svojim elektroničkim i melodičnim ritmovima ispunit će 7. prosinca zagrebački Europski trg. Na EU Advent dolaze s novim albumom "Age of Ego", koji će privući pažnju fanova Fleetwood Maca, Petera Gabriela, Grace Jones, Arthura Russela i Princea te istovremeno pružiti moderan zvuk i slojevito aranžirane klupske ritmove s pečatom kvalitete. Beogradski pjesnik, glazbenik i zabavljač Ilija Ludvig, osebujni je kantautor i predstavnik beogradske underground scene, poznat po atmosferičnim koncertima koji uvijek pričaju (najmanje jednu) priču. U subotu, 21. prosinca uživajte u njegovom zanimljivom glazbenom svijetu s primjesama bluesa i countryja.Uz Detour koji je službeno otvorio ovogodišnji EU Advent, Crazy P i Iliju Ludviga, na Europskom trgu nastupit će i Luce koja će 14. prosinca izvesti hommage soul divama pod nazivom "Drugo lice Luce" te dvojac poznat po dojmljivoj i stilski prepoznatljivoj glazbi - Meritas, čiji koncert ne propustite 28. prosinca.

Jako nam se sviđaju ove umjetničke skulpture Orašara na EU Adventu. Saznali smo više o njima i o programu (фото 6)

U organizaciji Festivala igračaka iz Ivanić-Grada na EU Adventu imate prilike sudjelovati u jednoj neuobičajenoj burzi. Riječ je o burzi igračaka u sklopu koje možete donijeti i razmijeniti igračke koje vam više nisu potrebne ili pak donirati igračke i uljepšati Božić nekome kome je to najpotrebnije. Ovaj projekt s humanitarnim karakterom osmišljen je i s ciljem podizanja javne svijesti, posebno kod onih najmlađih, o važnosti ponovne uporabe starih predmeta te zaštite okoliša.

Jako nam se sviđaju ove umjetničke skulpture Orašara na EU Adventu. Saznali smo više o njima i o programu (фото 7)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više