Search

Jako se veselimo najpopularnijoj kulturnoj manifestaciji koja će se uskoro održati

Jako se veselimo najpopularnijoj kulturnoj manifestaciji koja će se uskoro održati

Muzeji i sport - brže, više, jače.../citius,altius, fortius...


Image: screenshot

Hrvatsko muzejsko društvo u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima, i drugim baštinskim institucijama, u petak 26. siječnja, po trinaesti put organizira manifestaciju Noć muzeja

U skladu s pozitivnom praksom i ostvarenim uspjesima, Noć muzeja 2018. koncipirana je kao dinamična manifestacija, a pod naslovom i olimpijskim geslom: Muzeji i sport - brže, više, jače.../citius,altius, fortius...

Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.

Sport, prema opće prihvaćenim definicijama, je skupni pojam tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh; njegovanje tjelesnih svojstva i sposobnosti, njihovo provjeravanje i unapređivanje putem igre, borbe i natjecanja. Sport je popularna i raširena društvena pojava, sastavni dio kulture suvremenog društva. Danas, sport sagledavamo dijelom tradicije i kulture suvremenog društva, kroz njegove brojne pojavne oblike od dječjih igara, narodnih oblika nadmetanja, rekreativnih aktivnosti do amaterskog i profesionalnog sporta raznorodnih grana, sportska udruženja, pojedince, navijače i natjecanja, ali i kroz znanost, umjetnost i politiku.

Jako se veselimo najpopularnijoj kulturnoj manifestaciji koja će se uskoro održati (фото 1)

Široki raspon određenja teme sporta, muzejima pruža, neovisno o njihovoj vrsti, neograničene mogućnosti razrade i sagledavanja sporta u kontekstu suvremene muzejske prakse; integriranjem u svakodnevicu, razvijanjem i potvrđivanjem identiteta pojedinca, grupe ili zajednice, kroz multidisciplinarni i multimedijalni pristup.

Iako, u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno se prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Stoga, i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

Poticaj za temu Noći muzeja 2018. proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu održat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače, 2018.

U sportskom ozračju, Hrvatsko muzejsko društvo poručuje sportašima, navijačima, muzealcima i posjetiteljima - brže, više, jače… uz napomenu, i u Noći muzeja, kao i u sportskim natjecanjima - važno je sudjelovati ! Autorice stručne koncepcije su: Dubravka Osrečki Jakelić i Vesna Jurić Bulatović. Više o lokacijama i svemu popratnom pronađite na službenim stranicama

Related articles

Buro 24/7 Selection

više