Search

"Ježeva kuća" na prestižnom festivalu u Berlinu

Animirani film Eve Cvijanović


Image: Promo

Animirani film nastao prema slavnoj poemi Branka Ćopića premijerno se prikazuje na prestižnom festivalu u Berlinu

Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u tehnici stop-animacije, a produkcijski je ostvaren u suradnji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija. To je prva suradnja NFB-a i jednog hrvatskog studija u posljednjih četrdeset godina. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio), a film u Hrvatskoj podupiru Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. 

Desetminutni animirani film Ježeva kuća vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel. Glazbu u filmu potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (Simulacra), a modeliranje lutaka djelo je spomenutih autora, Ivane i Thomasa, uz redateljicu i scenaristicu Evu Cvijanović.

Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona (Mrtva nevjesta, Fantastični gospodin Fox). Direktor fotografije je Ivan Slipčević, a montažerke Eva Cvijanović i Iva Kraljević.

"Ježeva kuća" na prestižnom festivalu u Berlinu (фото 1)

Priča o hrabrom Ježurki koji šumom povazdan luta dosad je već naučila brojne domaće generacije čitateljica i čitatelja da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, a očekuje se da će i ovaj animirani film - koji uspješno oživljava živopisne likove iz te klasične basne - učiniti slično za gledatelje iz cijeloga svijeta. To je treći animirani film Eve Cvijanović, koja je diplomu iz animacije stekla na montrealskom sveučilištu Concordia. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više