Search

Jedan od najdugovječnijih baleta ponovno u Zagrebu

Jedan od najdugovječnijih baleta ponovno u Zagrebu

Premijera "Giselle" u zagrebačkom HNK


Image: Foto: PR

balet Giselle

Klasično baletno djelo "Giselle" Adolphea Adama od svoje praizvedbe 1841. u Parizu doživjelo je mnoge koreografske preobrazbe, a najdulje se zadržalo na repertoaru u rukopisu koreografskog klasika Mariusa Petipaa. Trajno izazovan plesačima i privlačan publici, ovaj se balet zadržao više od sto i sedamdeset godina u standardnim repertoarima svih velikih baletnih kuća. A sutra, u utorak 21. siječnja, u 19:30 doživjet će još jedno uprizorenje u zagrebačkom HNK u koreografiji Iraide Lukašove, prema Jeanu Coralliju i Julesu Perrotu, u redakciji Mariusa Petipaa.

balet Giselle

U glavnim ulogama 21. i 23. siječnja nastupaju Ekaterina Borchenko (Giselle), Friedemann Vogel (Grof Albrecht), Iva Vitić Gameiro (Myrtha) i Azamat Nabiullin (Hilarion). Dirigent je Mihail Sinkevič. Edina Pličanić i Anton Bogov nastupit će u glavnim ulogama 24. i 27. siječnja te 1. veljače, a Mai Kageyama i Tomislav Petranović 25. i 29. siječnja.

Jedan od najdugovječnijih baleta ponovno u Zagrebu (фото 1)

Romantična priča Theophila Gautiera i glazba Adolphea Adama zahtijevaju visoku razinu plesnoga umijeća, vrhunsku tehniku i sposobnost dramatskog oblikovanja likova, što je zagrebački Balet mogao pružiti još 1897. godine, upravo 21. siječnja, na prvoj hrvatskoj izvedbi "Giselle". Prva Giselle u Zagrebu bila je Emma Grondona uz Richarda Allegrija kao Albrechta, Mariju Kraus u ulozi Myrthe i Krunu Kesterčaneka u ulozi Hilariona.

balet Giselle

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više