Search

Jedan od najslavnijih svjetskih romana pretvoren u balet

Jedan od najslavnijih svjetskih romana pretvoren u balet

"Ana Karenjina" u zagrebačkom HNK


Image: Ines Novković

Ovog petka, 4. travnja održat će se praizvedba baleta "Ana Karenjina" u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu

Jedan od najpoznatijih romana svjetske književnosti "Ana Karenjina", nastao iz pera velikoga ruskog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja, od svojega nastanka sedamdesetih godina 19. stoljeća uzbuđuje čitatelje diljem svijeta. Fatalna, strastvena i zabranjena ljubav Ane Karenjine, udane žene i majke prema mladom grofu Vronskom postala je i ostala nepresušna inspiracija mnogim kazališnim i filmskim autorima. Pamtimo nekoliko filmskih i kazališnih zvijezda, koje su utjelovile lik ove tragične žene, razapete između strasti i obiteljskih obaveza, spremne radi svoje velike ljubavi i umrijeti.

Ana Karenjina

Roman je svoje prvo baletno uprizorenje doživio tek 1972. u Boljšoj teatru, a otada je nekoliko velikih baletnih kazališta uprizorilo ovaj intrigantni literalni predložak na glazbu različitih autora.

Ana Karenjina
U petak, 4. travnja 2014. godine s početkom u 19,30 sati održat će se praizvedba baleta "Ana Karenjina" u zagrebačkom HNK. Adaptaciju Tolstojeva romana i izbor glazbe Petra Iljiča Čajkovskog napravili su Leo Mujić i Valentina Turcu, predstavu će koreografirati Leo Mujić, scenograf je Ivan Kirinčić, kostimograf Alan Hranitelj, a oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. U glavnim ulogama na praizvedbi nastupaju: Edina Pličanić (Ana Karenjina), Tamás Darai (Vronski) i Guilherme Gameiro Alves (Karenjin). 

Ana Karenjina

Related articles

Buro 24/7 Selection

više