Search

Jürgen Teller i Ed Ruscha na neobičnoj izložbi kreveta

Jürgen Teller i Ed Ruscha na neobičnoj izložbi kreveta

"Sleepless. The Bed in History and Contemporary Art"


Image: buro247.ru

U bečkom muzeju suvremene umjetnosti 21er Haus započela je zanimljiva izložba koja tematizira ulogu kreveta, kako u životu, tako i u umjetnosti

Organizatori nove "neprospavane" izložbe u bečkom muzeju suvremene umjetnosti logično su zaključili da krevet igra važnu ulogu u čovjekovu životu, a samim time i u umjetnosti. U krevetu se rađamo, ali i provedemo gotovo trećinu života. Motiv postelje na slikarskim se platnima pojavljuje već krajem 15. stoljeća, pa tako na izložbi možete pogledati sliku Rođenje Djevice Marije. Međutim, važnost motiva postelje nije nimalo umanjena ni u 20. stoljeću, pa su nam John Lennon i Yoko Ono u svom art-projektu "Make Love, Not War!" trijumfalno demonstrirali ključnu ulogu kreveta u životu svakog pojedinca.

Suvremeni umjetnici i fotografi krevet percipiraju i koriste kao ready-made objekt, kojeg su mnogo ranije proslavili neki od najpoznatijih umjetnika današnjice kao što su Damien Hirst, Sarah Lucas i, naravno, Tracey Emin.

Poruke i ideje umjetnika mogu biti međusobno potpuno različite, ali krevet gotovo uvijek simbolizira mjesto rođenja i smrti, intimnosti osobnog prostora, mjesto ranjivosti. Izložba pod nazivom "Sleepless. The Bed in History and Contemporary Art", koja se održava u bečkom muzeju 21er Haus i na kojoj će biti izložena brojna slikarska platna, fotografije i razne instalacije poznatih suvremenih umjetnika, među kojima se ističu Jürgen Teller i Edward Ruscha, bit će otvorena za javnost do 7. lipnja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više