Search

Kako će izgledati tunel ispod Zagreba?

Kako će izgledati tunel ispod Zagreba?

Projekt digitalnih muzeja sjeverozapadne Hrvatske


Image: promo

Tunel Grič izgrađen je 1943. kao sklonište od ratnih opasnosti i smješten je sjeverno od Ilice. Zahvaljujući ovom projektu oživjet će kao iznimno zanimljiv Muzej osjeta

Zapušteni tunel koji je nekoć služio kao sklonište od ratne opasnosti, uskoro bi trebao dobiti sasvim novu namjenu. I to jako zanimljivu! Prolaz dugačak 350 metara i širok više od tri metra s četiri pristupna hodnika s južne strane koji izlaze na Ilicu, mogao bi postati virtualni Muzej osjeta. 

Tunel Grič izgrađen je 1943. kao sklonište od ratnih opasnosti i položen je sjeverno od glavne gradske ulice Ilice, ispod padine koja povezuje Gornji i Donji grad. Prostire se u smjeru istok- zapad te povezuje Radićevu i Mesničku ulicu. Uz pomoć projektora i ekrana stvorili bi se prostori za projekcije i audio-vizualni originalni doživljaj, odnosno prostor stimulacije svih 5 osjetila putem naprednih tehnoloških dostignuća. Uz projekcije, unutrašnjost tunela oživjela bi se senzacijama mirisa, okusa i dodira.

Kako će izgledati tunel ispod Zagreba? (фото 1)

Dodatno će Muzej osjeta predstavljati novu pješačku promenadu između Radićeve i Mesničke ulice, paralelnu s Ilicom. Tunel bi trebao predstavljati značajnu turističku atrakciju Zagreba pa se može koristiti i kao info-punkt o gradu i gradskim znamenitostima, ali i kao info-punkt o drugim muzejima u sastavu Mreže digitalnih muzeja sjeverozapadne Hrvatske.

Kako će izgledati tunel ispod Zagreba? (фото 2)

U planu radova na tunelu nalazi se postavljanje muzejskog postava, arhitektonski, geotehnički te građevinski radovi na objektu, uvođenje instalacija (električna energija, tehnička sigurnost, strojarske instalacije, vodovod) te opremanje tunela multimedijalnim sadržajem.

Kako će izgledati tunel ispod Zagreba? (фото 3)

Muzej osjeta dio je projekta "Sjeverozapadna Hrvatska - regija digitalnih muzeja", koji planira pomoću novca iz europskih fondova kulturno "ujediniti" spomenutu regije Hrvatske, čime bi se privukli tzv. kulturni turisti čiji porast se očekuje do 2020. godine. Još je devet lokacija uključeno u projekt i sve će međusobno biti umrežene: stari gradovi Đurđevac, Čakovec, Kalnik, Muzej grada Koprivnice, Muzej krapinskih neandertalaca, Ščitarjevo, Veliki Tabor i Varaždinske toplice. Početak rada Muzeja osjeta planira se kroz godinu do dvije. Što drugo reći nego - jedva čekamo realizaciju ove odlične ideje!

Kako će izgledati tunel ispod Zagreba? (фото 4)

Kako će izgledati tunel ispod Zagreba? (фото 5)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više