Search

Kako zamišljate život na Marsu? Prvi planovi kažu da bi mogao izgledati ovako!

Kako zamišljate život na Marsu? Prvi planovi kažu da bi mogao izgledati ovako!

Tekst: BURO.


"Gdje ćeš prvo otputovati kada sve ovo završi?” Ah. Čuveno pitanje koje je trenutno svima na umu. Za neke zahtjeva ekstremne odgovore i egzotične maštarije. Za druge je dan van granica države, makar i u najbližoj regiji, već dovoljno uzbudljivo i novo. U koju god grupu pripadate, nema sumnje da se u posljednjih godinu dana sanjarenje o putovanjima izrazito povećalo. Da, i mi čeznemo za destinacijama koje viđamo po Instagramu. Najegzotičnija destinacija koja je trenutno u nastajanju? Mars! Sasvim logično.

Arhitektonski studio ABIBBO odabran je i odgovoran za izgradnju prvog grada na Crvenom planetu, osmišljen na temelju rezultata dugogodišnjih znanstvenih istraživanja. Planovi su u tijeku, s idejom da se gradnja započne 2054. godine, a cijeli grad izgradi do 2100. godine. Planirano je da se glavni grad zove Nüwa - prema božici iz kineske mitologije koja je stvorila ljude i štiti ih, a uz ovaj grad zamišljaju se još četiri grada na Marsu.

Pa, što će zapravo biti tamo? U osnovi, izgledat će kao bilo koji drugi grad i ponašati se tako - sa stanovima, uredima, zelenim površinama, bolnicama, školama, trgovinama i još mnogo toga. Grad će biti izgrađen okomito, gotovo ugrađen u liticu Marsa, tako da će stanovnici biti sigurni od udara meteora, atmosferskog tlaka i zračenja. Duh...

Koncept projekta je baziran na principima samoodrživosti, što je i razlog zašto će grad biti izgrađen samo od prirodnih materijala. "Voda je jedna od velikih prednosti koje Mars nudi, što omogućava da se koriste odgovarajući materijali za konstrukciju" objašnjava Alfredo Muñoz, osnivač ABIBOO studija, u nedavnom intervjuu za Euronews. “S vodom i ugljikovim dioksidom možemo stvoriti karbon, ugljik, a s njim možemo stvoriti čelik". Svakako, suprotno od dinamike na Zemlji, neće biti uvjeta za uzgajanje životinja i glavni izvor hrane u gradu će dolaziti od uzgajanja usjeva, i biljaka, što će proizvoditi dodatni kisik, a energija će dolaziti iz solarnih panela. Kul, zar ne?

Ovaj članak je prvi put objavljen na buro247.com

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više