Traži

Kameni kiosk na Marjanu postao je galerija

Kameni kiosk na Marjanu postao je galerija

Inicijativa za obnovu i ponovnu upotrebu kulturnog zdanja

Urednik: Tina Kovačiček


Fotografija: Hrvatska Udruga Likovnih Umjetnika - Split

Prije dva dana na platou Prve vidilice na splitskom Marjanu otvorena je izložba fotografija Duške Boban pod nazivom "Moderan grad". Izložba je otvorena u sklopu 39. Splitskog salona i predstavlja novo doba za legendarno arhitektonsko kameno zdanje izgrađeno još 1958. godine

Maleni kameni kiosk izgrađen je 1958. godine i služio je kao suvenirnica, a kasnije su se tu prodavale novine, razglednice te raznovrsni manji predmeti kao uspomene s Marjana. Dugo je već izvan fukcije, a izložba fotografija Duške Boban svojevrsna je inicijativa da se ovaj mali prostor, o kojem brine Društvo Marjan, otvori kulturi i umjetnosti.

Serija fotografija "Moderan grad" naslanja se na kontinuitet arhitektonskog modernizma od samog početka dvadesetog stoljeća do vrsnih primjera arhitekture visokog modernizma nastale tijekom druge polovice stoljeća u vrijeme socijalizma. Fotografije zorno prikazuju mahom stambene zgrade koje svjedoče arhitektonsku estetiku jednog vremena ali i načine na koje se prema njoj danas odnosimo. No, Duška Boban ovom prilikom ne izlaže samo fotografije grada kakvog smo naslijedili od najbližih generacija i kakav još uvijek formira najmarkantnije konture našeg urbanog okoliša i života u njemu, nego promovira i ideju nastanka novog punkta kulturnog djelovanja. Naime, umjetnica poziva sve umjetnike i kreativce grada, pripadnike civilnog društva i druge zainteresirane javnosti na okupljanje u kamenom kiosku "u svrhu propitivanja drukčijih prostornih i razvojnih imaginarija grada u otklonu od dominantne i isključivo ekonomske tj. turističke prizme sagledavanja njegovih potencijala."

Potencijale ove kulturne platforme „u nastanku" prepoznao je i selektorski tim "School of Visual Arts" iz New Yorka uvrstivši ga ovog ljeta u svoj program pod nazivom "Design for Social Change", što samo dodatno potvrđuje kako se u ovom radu na najbolji način dodiruju i prožimaju umjetnost - ovog puta Duškine fotografije na temu modernističkog nasljeđa u koji autorica prepoznaje i nedvojbeno ubraja i Park šumu Marjan - i društveni angažman.

Otvorenje izložbe okupilo je mnoštvo posjetitelja prekjučer, a svi ostali pozvani ste pratiti najave novih projekcija jer kiosk nie otvoren svaku večer.

 

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

više