Search

KAWS je genijalnom vritualnom izložbom zakoračio u svijet AR umjetnosti

KAWS je genijalnom vritualnom izložbom zakoračio u svijet AR umjetnosti

Na 12 lokacija u svijetu čeka vas ogroman levitirajući KAWS Companion

Tekst: M.M.


Image: Instagram

Kakvo vrijeme za biti živ! Da nam je netko prije petnaestak godina rekao da će nam se 2020. glave pretvoriti u ekrane i da će baš sve postati digitalno, pa tako i umjetnost, vrlo mu vjerojatno bismo ga proglasili ludim, međutim, to je realnost u kojoj živimo. I vrlo je uzbudljiva.

Nakon Snapchata i Instagram filtera te raznih eksperimenata marketinških kompanija, proširena stvarnost zakoračila je i u svijet komercijalne umjetnosti. Naime, KAWS, bruklinski umjetnik pravog imena Brian Donnelly, tvorac KAWS COMPANIONA, originalno igračke inspirirane Mickey Mouseom, a danas pop kulturalnog simbola, postavio je prvu virtualnu izložbu naziva "EXPANDED HOLIDAY" s njegovim Companionima u glavnoj ulozi.

Naime, radi se o javnoj, globalnoj izložbi koja se sastoji od 12 ogromnih digitalnih Companiona koji su postavljeni u raznim svjetskim metropolama, a koji "oživljavaju" uz pomoć naših pametnih telefona. Ova nesvakidašnja izložba otvorena je jučer i bit će otvorena do 26. ožujka.

Donnellyjeve levitirajuće Companione moguće je vidjeti na nekim od najfrekventnijih javnih mjesta na svijetu, kao što je njujorški Times Square, pariški Louvre te najprometnije raskrižje u Tokiju, ono u kvartu Shibuya.

Ovaj je projekt ostvaren u suradnji s IT kompanijom Acute Art, poznatoj po suradnji s umjetnicima kojima pomaže realizirati ovakve ambiciozne projekte, naravno, uz vlastiti interes. Naime, da bi Companione mogli vidjeti, potrebna vam je njihova mobilna aplikacija na kojoj će Acute Art također lansirati dvije edicije KAWS skulptura za svoje korisnike, kao i 25 limitiranih AR skulptura visokih 1,8 metara koje će biti dostupne za najam i to po cijeni od ni manje ni više već 10 tisuća dolara. Te će skulpture kupci moći postaviti gdje god žele, a čak ih i preprodati.

Također, postoji i druga edicija. Ona će se sastojati već poznatih KAWS (digitaliziranih) skulptura dostupnih u tri boje, bit će dostupne u određenim vremenskim periodima, a korisnici će ih zakupiti na 24 sata ili deset dana, i u tom periodu svoja iskustva dijeliti na društvenim mrežama. Početna cijena ovog jedinstvenog iskustva iznosi 6,99 američkih dolara, a aplikaciju je dostupna i za Android i za iOS.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više