Search

Kazalište Kerempuh najavljuje novu zanimljivu predstavu

Kazalište Kerempuh najavljuje novu zanimljivu predstavu

"Zmaj" Evgenija Švarca


Image: PR

Sve je spremno za novu predstavu "Zmaj", u režiji Aleksandra Popovskog, u satiričnom kazalištu Kerempuh, čija je premijera zakazana za 3. svibnja

Satira na daskama hrvatskog kazališta ne prestaje sa svojim intenzivnim radom pa je tako scena Satiričkog kazališta "Kerempuh" u punom pogonu te se sprema pokazati publici novu predstavu. Pod vodstvom poznatog redatelja, Aleksandra Popovskog, u pripremi je predstava "Zmaj" ruskog pisca i dramatičara Evgenija Švarca (1896.-1958.). Riječ je o, u okvir bajke postavljenoj političkoj satiri o totalitarizmima svih vrsta i ljudskoj zaslijepljenosti njima, a u trenutku nastanka ponajprije subverzivnoj pripovijesti o prilikama u poslijeratnoj Rusiji. Djelo je zabranila staljinistička cenzura, a njime je Švarc postigao svjetski uspjeh. Bajka je to o gradiću u kojem već 400 godina vlada troglavi zmaj, o lijepoj princezi i o hrabrom vitezu. Izrazito korespondira s našim vremenom, propituje mogućnost pobjede nad totalitarizmom i ukazuje na činjenicu da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje. Glumačku postavu redom čine izvrsni glumci: Vilim Matula, Nina Erak – Svrtan, Luka Petrušić, Vedran Mlikota, Ornela Vištica, Hrvoje Kečkeš, Filip Detelić, Linda Begonja, Ivan Đuričić, Damir Poljičak i Matija Šakoronja.

Kazalište Kerempuh najavljuje novu zanimljivu predstavu (фото 1)

"Zmaj" je opasna alegorija koja ne kritizira samo vlast, nego i glupost pasivne pozicije koja se vodi sloganom "U ljudskom stadu smrdi, ali je toplo." To su ljudi bez osobnosti, bez duše, koji prema svakoj promjeni imaju izraziti otpor i  izbjegavaju bilo kakvu odgovornost. U pitanju je snažan tekst, značajnog autora i vrlo jasno definirano područje interesa koje nas zaokuplja tijekom ove kazališne sezone. Svake se sezone posvećujemo određenoj problematici, uvijek unutar zajedničkog satiričkog nazivnika. Ovo je kazalište, možda više od bilo kojeg drugog, dužno biti u kontaktu s trenutkom i polemizirati s pitanjima i argumentima koje nameće svakodnevno životno pletivo pa su time i jasni razlozi koji su nas usmjerili upravo na teme represije, totalitarizma i rastuće klime straha na svim društvenim razinama.  Jedna od vitalnih komponenti satire svakako je i angažiranost, koliko god široke bile implikacije tog termina. No, propitivanje onoga temeljnog ljudskog u nama, sigurno je primarno u ovom trenutku, što ćete imati i priliku osjetiti u ovoj zasigurno drugačijoj predstavi.

Kazalište Kerempuh najavljuje novu zanimljivu predstavu (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više