Search

Kino Europa proglašeno je najboljim europskim kinom!

Kino Europa proglašeno je najboljim europskim kinom!

Veliko priznanje u kategoriji - najbolji program


Image: PR

Zagrebačko kino Europa dobitnik je Nagrade za najbolji program za 2016. godinu koju dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas

Zagrebačko kino Europa dobitnik je Nagrade za najbolji program za 2016. godinu koju dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas. Najpopularnije gradsko nezavisno kino prestižnu je titulu europskog kina s najboljom filmskom ponudom odnijelo u utrci između čak 1.078 kina u 644 gradova iz 41 europske zemlje, koliko ih se trenutno nalazi u spomenutoj mreži.

Nagrada za najbolji program najznačajnije je godišnje priznanje koje dodjeljuje Europa Cinemas, najviše priznanje koje jedno kino može dobiti na europskoj razini te jedno od dosad najvećih priznanja nekoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi. Nagradu će upravi kina: direktoru Borisu T. Matiću, izvršnom direktoru Hrvoju Laurenti, programskoj koordinatorici Selmi Mehadžić i producentici Lani Ujdur uručiti Nina Peče, članica upravnog odbora Europa Cinemas i direktorica ljubljanskog Kinodvora na svečanosti otvaranja 14. Zagreb Film Festivala, 12. studenog u kinu Europa.

"Jako smo sretni i ponosni da je europska kinozajednica prepoznala naš rad i dodijelila nam ovo priznanje. Ono nas istovremeno inspirira za daljnji rad i obvezuje da u budućnosti budemo još bolji. Nadam se da ćemo uskoro uz potporu Grada Zagreba obnoviti i veliku dvoranu najljepšeg kina u Hrvatskoj s najboljim programom u Europi", izjavio je Boris T. Matić.

Kino Europa proglašeno je najboljim europskim kinom! (фото 1)
 
Kino Europa omiljeno je zagrebačko kino. Sagradila ga je 1924./25. godine zagrebačka obitelj Müller sa željom da se napravi najljepše, najvažnije i najmodernije kino na ovim prostorima. Grad Zagreb otkupio ga je u listopadu 2007. nakon uspješne akcije Zagreb Film Festivala i Hrvatskog filmskog saveza "Daj mi kino", a 2008. upravljanje kinom povjereno je Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival.

Pod novim vodstvom kino Europa postaje vodeća regionalna prikazivačka institucija nezavisnog suvremenog filma u kojoj se u redovnom programu godišnje prikaže šezdesetak nezavisnih filmova iz cijeloga svijeta. Osim toga, kino Europa je dom više od 20 festivala i manifestacija, svake se godine u njemu održi tridesetak premijera, a posebna pažnja posvećena je programima za djecu i mlade. Kino Europa punopravni je član mreže europskih kina Europa cinemas, mreže svjetskih nezavisnih kina CICAE te Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Kontinuiranu kvalitetu repertoara i atraktivne filmske programe kao što su Fil(m)harmonija i novopokrenuti Kinolektira prepoznali su i Zagrepčani - u listopadu 2016. kino Europa zabilježilo je rekordnih 15 000 posjetitelja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više