Search

Kontroverzna \"druga\" Mona Lisa izložena u Singapuru

Kontroverzna "druga" Mona Lisa izložena u Singapuru

Je li djelo doista naslikao Leonardo da Vinci?


Image: buro247.com/me

'Mlađa' verzija "Mona Lise" izložena je u Singapuru, čime je započela prva svjetska turneja kontroverzne verzije najpoznatijeg portreta na svijetu

Kad je Hugh Blaker 1913. godine otkrio sliku djevojke Lise del Giocondo, portret za koji se vjeruje da je da Vinci naslikao 10 godine prije "Mona Lise", znao je da će njegovo otkriće biti dočekano s "ozbiljnom dozom skepticizma". I dan-danas, nakon cijelog jednog stoljeća, skepticizam ne jenjava. Ipak, "Mona Lisa iz Islewortha", koja je naziv dobila prema mjestu u Velikoj Britaniji gdje je pronađena, konačno je dočekala svoju prvu izložbu. 

Svjetska je turneja započela u Singapuru krajem 2014., a nastavit će se u jugoistočnoj Aziji i Australiji, a zatim krenuti dalje. Iako je ovo njena prva prava izložba, sliku je prvi put javnosti predstavila Mona Lisa Foundation 2012. godine. Ugledni tim povjesničara umjetnosti i stručnjaka likovnih umjetnosti temeljito je proučavao sliku kako bi utvrdio njezinu autentičnost, a rezultati istraživanja objavljeni su u sklopu izložbe.
Poznata je činjenica da je da Vinci često slikao nekoliko verzija svojih djela. Kako bi potvrdili da je ‘mlađu Mona Lisu' naslikao upravo on, stručnjaci su posebnu pozornost posvetili pigmentima slike, potezima kista i tehnici. Analiza je pokazala da je sliku naslikao ljevak, u ranim 1500-ima te da sadrži nekoliko crteža ispod poteza kistom. Sve su to obilježja koja se pripisuju tehnici renesansnog genija Leonarda da Vincija.
Vjerujemo da će izložbu posjetiti mnogi, i oni koji vjeruju u autentičnost slike, kao i oni koji žele utažiti svoju znatiželju i pogledati je li zbilja ovaj najpoznatiji portret svih vremena doista da Vincijevih ruku djelo.

Kontroverzna "druga" Mona Lisa izložena u Singapuru (фото 1)

Kontroverzna "druga" Mona Lisa izložena u Singapuru (фото 2)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više