Search

Kulturnjaci, jeste li čuli za Kreativnu Europu?

Kulturnjaci, jeste li čuli za Kreativnu Europu?

Mogućnosti kreativnih suradnji na europskoj razini


Image: Vanja Babić

Da europski projekti mogu biti itekako zanimljivi i simpatični, mogli smo vidjeti prošli tjedan. U Dvorištima Gornjeg grada u Zagrebu porazgovarali smo o programu Kreativna Europa kroz koji se podupiru kreativci u Europi (kao što imamo ERASMUS za studente tako imamo Kreativnu Europu za kulturnjake). A nagrada za književnost je samo jedan od natječaja kroz ovaj program. 

Kulturnjaci, jeste li čuli za Kreativnu Europu? (фото 1)

Književnica i kritičarka Lada Žigo ispričala nam što za nju znači Nagrada Europske unije za književnost koju je dobila 2012. godine dok je još bila mlada, kako kaže. Naime, bitno je da si mlad i neobjavljivan da bi postao ozbiljan kandidat za ovu nagradu. Do sada je dodijeljena trima hrvatskim piscima: Mili Pavićević (2009), Ladi Žigo (2012) i Luki Bekavcu (2015). 

Kulturnjaci, jeste li čuli za Kreativnu Europu? (фото 2)

Saznali smo i da postoji Desk Kreativne Europe koji je help desk za sve koje zanimaju mogućnosti kreativnih suradnji na europskoj razini. Osim što organizira radionice i ovakva događanja, Desk podržava i suradnje s hrvatskim kreativcima, pa trenutno ima razigrani vizualni identitet za koji je zaslužan dizajner Dario Dević.

Kulturnjaci, jeste li čuli za Kreativnu Europu? (фото 3)

Osim što spaja hrvatsku KULTURU s europskom CULTURE, najzanimljiviji dio ovog vizuala je upravo taj što se lako razvlači i prilagođava svim uvjetima, kako to promo materijali pokazuju. Iz Deska nam kažu da je i program Kreativna Europa tako prilagodljiv za sve koji imaju dobru ideju i želju za suradnjom. Bitno je samo slijediti slogan Imagine. Create. Share. Ili kako to na hrvatskom zvuči: Zamisli. Stvaraj. Podijeli. 

Kulturnjaci, jeste li čuli za Kreativnu Europu? (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više