Search

\"Ljetne radosti\" Tanje Deman na fasadi bečkog Ringturma

"Ljetne radosti" Tanje Deman na fasadi bečkog Ringturma

Otvorenje instalacije 22. lipnja

Urednik: Tina Kovačiček


Image: PR

Glavni motiv 63 metra dugačke instalacije utopija je ljetne svježine i odmora

Prvi bečki poslovni neboder Ringturm, koji je izgrađen 1955., ove godine slavi svoj 60. rođendan. Ringturm je tijekom vremena postao simbolom susreta, komunikacije i kulturnog dijaloga, te se od 2006. i sam pretvorio u umjetnički objekt tj. u "zastrti" toranj. Nakon dosadašnjih sedam uspješnih umjetničkih intervencija na njegovoj fasadi na red je došla i osma, kojom će se ujedno obilježiti i 60. rođendan Ringturma.

Instalacija pod nazivom "Ljetne radosti", koja će od 22. lipnja do sredine rujna ovijati Ringturm, djelo je hrvatske umjetnice Tanje Deman. Glavni motiv 63 metra dugačke instalacije utopija je ljetne svježine i odmora. Inspirirana raznolikim vodenim krajolicima Beča Tanja Deman u urbanu gradsku džunglu transportira tekući i mekan prijelaz između umjetno stvorenog i prirodnog pojavnog oblika vode.

Tanja Deman rođena je 1982. godine u Splitu, završila je Likovnu akademiju u Zagrebu, radi pretežito s medijima filma i fotografije, a iza sebe ima već mnogobrojne izložbe u zemlji i inozemstvu.

Paralelno s instalacijom na fasadi zgrade u njezinoj će unutrašnjosti biti predstavljena i izložba pod nazivom "Hrvatski otoci – Graditeljska kultura kroz stoljeća". Pritom se 1200 hrvatskih otoka i njihovo bogato arhitektonsko naslijeđe nalaze u središtu ove iznimne izložbe, čiji su kustosi Adolph Stiller i Lukas Skanski.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više