Search

\"Mačka na vrućem limenom krovu\" sa Zrinkom Cvitešić prva je ovosezonsku premijera u HNK-u

"Mačka na vrućem limenom krovu" sa Zrinkom Cvitešić prva je ovosezonsku premijera u HNK-u

U režiji Paola Magellija 13. listopada


Image: Mara Bratoš

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu najavljuje prvu ovosezonsku premijeru "Mačka na vrućem limenom krovu" Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Magellija koja će se održati 13. listopada.

Tennessee Williams, klasik kojega su nazivali pjesnikom ljudskoga srca, ali i laureatom odbačenih, zaslužan je za preporod američke poslijeratne drame. Proširio je granice teatralnosti, a njegova djela su i danas inspiracija kazališnim i filmskim umjetnicima. Za njega se doista može reći kako je živio da bi pisao. U četrdeset godina stvaranja svoju glad za pisanjem pokušavao je utažiti napisavši više od sedamdeset drama, dva romana, četiri filmska scenarija, pet zbirki kratkih priča, pet zbirki poezije, zbirku eseja, autobiografiju, a ostavio je i mnoštvo pisama... Čak četrnaest njegovih drama i jedan roman adaptirano je za film, dok je TV-ekranizaciju doživio čitav niz komada, jednočinki i priča. Tennessee Williams jedan je od rijetkih autora koji je ostavio upečatljiva traga i u teatru i na filmu.

"Mačka na vrućem limenom krovu" sa Zrinkom Cvitešić prva je ovosezonsku premijera u HNK-u (фото 1)

Za dramski tekst Mačka na vrućem limenom krovu Williams je dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine te je iste godine praizveden u New Yorku. Detaljno portretirajući svoje likove, Williams daje duboko emotivnu i potresnu sliku obitelji koja se zaplela u vlastitu mrežu laži i obmana. Nitko u njoj nije oslobođen barem dijela  krivnje, no iskrena potraga za istinom i ljubavi otkupljuje sudionike. Istodobno socijalna priča, i melodrama, "Mačka na vrućem limenom krovu" djeluje svježe u eri novog konzervativizma, i svojim pokličem za slobodnom ljubavi pravi je izazov za slavnoga redatelja Paola Magellija.

"Mačka na vrućem limenom krovu" sa Zrinkom Cvitešić prva je ovosezonsku premijera u HNK-u (фото 2)

Autorski tim predstave čine još dramaturginja Željka Udovičić, scenograf Lorenzo Banci, kostimograf Leo Kulaš, te skladatelji Damir Martinović Mrle i Ivanka Mazurkijević. Paolo Magelli najavljuje originalno i suvremeno čitanje ove kultne drame čijim junacima pripada značajno mjesto u almanahu popularne kulture XX. stoljeća. U ulogama Maggie i Bricka nastupaju Zrinka Cvitešić i Filip Vidović, mama i tata Pollitt su Ksenija Marinković i Milan Pleština, Brickovog brata i njegovu ženu glume Dušan Bućan i Ana Begić, velečasni Tooker je Livio Badurina, a dr. Baugha glumit će Goran Grgić. U predstavi nastupaju i pjevači Lucija Jelušić, Stefano Surian, Josip Roša te petoro djece.

"Mačka na vrućem limenom krovu" sa Zrinkom Cvitešić prva je ovosezonsku premijera u HNK-u (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više