Search

Matrix slavi 20 godina od izlaska prvog nastavka, a ovo su činjenice o filmu koje zasigurno niste znali

Matrix slavi 20 godina od izlaska prvog nastavka, a ovo su činjenice o filmu koje zasigurno niste znali

Znate li kako je nastao Matrix?

Tekst: L.L.


Image: IMDB

Prvi od tri nastavaka filma Matrix u kina je stigao 1999. godine te ove godine slavi svojih 20 godina. Keanu Reeves kao samozatajni Neo, Carrie-Anne Moss i Laurence Fishburne ulogama u ovom filmu obilježili su jedno sasvim drugačije razdoblje u filmskoj povijesti, a ovih se dana ponovno vraćaju u američka kina kako bi fanovi, koji film prije 20 godina nisu uspjeli pogledati u kinima, imali priliku u ovom filmskom ostvarenju uživati i danas. Upravo zato, na okruglu godišnjicu, prema mnogima jednog od najboljih filmova svih vremena, donosimo vam nekoliko činjenica o Matrixu koje zasigurno niste znali, a zaslužne su za stvaranje moderne filmske povijesti.

 

Matrix slavi 20 godina od izlaska prvog nastavka, a ovo su činjenice o filmu koje zasigurno niste znali (фото 1)

 

Film Matrix najprije je trebao biti samo strip. Lana i Lilly Wachowski, koje su napisale scenarij za film, i prije Matrixa pisale su stripove za Marvel pa tako film gotovo da nikada nije ugledao svjetlo dana već zauvijek ostao zabilježen tek na papiru. Također, iz Warner Brothersa smatrali su kako Wachowski sestre nisu dostojne pisanja scenarija za ovaj film upravo zbog manjka iskustva. Nakon što su, prije izbacivanja Matrixa, stvorile triler "Bound", koji je pak instantno postao hit, uvjerile su studio kako ipak znaju što rade i u ruke im je prepušten projekt Matrix.

Jeste li znali da Matrix zapravo nije snimljen u Chicagu? Film je, naime, u potpunosti sniman u Australiji i to zbog manjih poreza koji su zatim smanjili sam budžet filma. Sydney je na nekoliko mjeseci postao Chicago te su tamošnjim ulicama dodijeljena nova imena kako bi cijela stvar izgledala autentičnije.

Iako nas je sve oduševio ulogom Nea, ona originalno nije trebala pripasti Keanu Reevesu. Naime, uloga je najprije bila ponuđena Will Smithu i Nicolasu Cageu koji su je odbili, što zbog drugih angažmana, što zbog osobnih razloga. Nagađa se kako je uloga također ponuđena Tom Cruiseu, Johnnyju Deepu i Leonardu DiCapriju, a tek zatim Keanu Reevesu. Ulogu Morpheusa, pak, su najprije odbili Sean Connery i Russell Crowe, a tek je zatim pripala Laurenceu Fishburneu.

Zanimljiva je i činjenica kako su baš svi članovi glumačke posade prije početka snimanja filma zamoljeni da pročitaju nekoliko  važnih filozofskih djela kako bi u potpunosti razumjeli svoje uloge, ali i film kao cjelinu.

 

Matrix slavi 20 godina od izlaska prvog nastavka, a ovo su činjenice o filmu koje zasigurno niste znali (фото 2)

 

U filmu gotovo da i nema kaskadera upravo zato što su producentice željele da glumci sve odrade sami. Tako je Reeves, primjerice, mjesecima prije snimanja filma trenirao borilačke vještine, a kako je prije početka priprema za film imao važnu operaciju kralješnice, cijela stvar bila je još malo kompliciranija. Ipak, nije ga zaustavila u naumu da se za ulogu pripremi najbolje što može.

Naočale koje likovi nose u filmu, a velik su dio cijelog imidža filma, posebno su dizajnirane u studiju Blinde Design i, zanimljivo je spomenuti, do izlaska drugog nastavka filma nisu bile dostupne u slobodnoj prodaji. Tek nakon izlaska druga dva nastavka, fanovi su mogli kupiti naočale svojih omiljenih likova.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više