Search

Muzej Apoksiomena otvara se u veljači u Malom Lošinju

Muzej Apoksiomena otvara se u veljači u Malom Lošinju

Slavni kip dobiva svoje stalno mjesto


Image: idis Turato blog,
HDD

U samom središtu grada Malog Lošinja, u preuređenoj palači Kvarner, smjestit će se za stalno slavni Apoksiomen, antička skulptura pronađena u blizini otoka Lošinja

Iako je lokacija Muzeja Apoksiomena poznata već neko vrijeme, sada je odlučeno da će muzej konačno otvoriti svoja vrata 26. veljače 2016. godine. Hrvatski Apoksiomen jedan je od rijetkih sačuvanih grčkih kipova koji su nekada krasili grčka svetišta i gradove, posebice vježbališta (gymnasion, palaistra). Kip datira iz razdoblja 2. – 1. st. pr. Kr., a izronjen je 1999. godine iz podmorja otočića Vele Orjule pokraj Lošinja. Nakon opsežnih konzervatorsko-restauratorskih radova koji su trajali punih šest godina predstavljen je javnosti na izložbi u Zagrebu 2006. godine. Apoksiomen je visok 192 cm, a postavljen je na sačuvanu izvornu brončanu plintu visine 10 cm. Prikazuje mladog atletičara koji je upravo završio natjecanje ili vježbanje u trenutku opuštanja i potpune posvećenosti čišćenju svoga tijela od ulja, znoja i prašine (gr. apoxyesis) pa ga se stoga naziva Apoksiomenom.

Muzej Apoksiomena otvara se u veljači u Malom Lošinju (фото 1)

Na natječaju koje je nedavno raspisalo Hrvatsko dizajnersko društvo odabran je i vizualni identitet Muzeja Apoksiomena, a prvu nagradu osvojio je Luka Predragović u konkurenciji od gotovo pedesetak pristiglih radova. Autori arhitektonskog projekta muzeja su Saša Randić i Idis Turato, a radovi palače, koja će biti novi Apoksiomenov dom, započeli su još 2012. godine.

Muzej Apoksiomena otvara se u veljači u Malom Lošinju (фото 2)

Nakon što je godinu dana proveo putujući svijetom te gostujući u Los Angelesu u muzeju Paula Gettyja te londonskom British Museumu, Apoksiomen se vraća kući. I ostat će u Malom Lošinju neko vrijeme, a ako ste u blizini, možete ga posjetiti od 26. veljače u Muzeju Apoksiomen.

Muzej Apoksiomena otvara se u veljači u Malom Lošinju (фото 3)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više